Το ψυχροπολεμικό σκηνικό μεταξύ Βρετανίας-Ρωσίας και η Κύπρος

thanasis gavos 2Του Θανάση Γκαβού

Οι Βρετανοί μιλούσαν για ένα «ρευστό» γεωπολιτικό τοπίο ήδη μετά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ένα πράγματι σύνθετο σκηνικό που διαμορφώνει η οικονομική αστάθεια, οι ζυμώσεις και οι νέοι παίκτες περί τα ενεργειακά, η αραβική άνοιξη, η όλο και πιο οξεία απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας έρχεται να γίνει κατά τους Βρετανούς αναλυτές ακόμα πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο υπό το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η αγάπη στη σχέση Λονδίνου-Μόσχας έχει χαθεί προ καιρού. Ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία, σκάνδαλα παρακολούθησης με ατζαμήδες ή πανέξυπνους κατασκόπους, η δολοφονία με πολώνιο του Ρώσου Λεβίντσκι επί βρετανικού εδάφους, η παρουσία στη Βρετανία επικριτών του Πούτιν, απελάσεις διπλωματών και διάφορα άλλα περιστατικά ήταν προφανείς εκφάνσεις μίας έντασης που σιγόβραζε στη φωτιά της αμοιβαίας καχυποψίας.

Η Ουκρανία ήταν για τη Βρετανία η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Λονδίνου και της Δύσης σε συνδυασμό με τη σχεδόν αποστολική πεποίθηση της κυβέρνησης Κάμερον πως πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της όποιας διεθνούς επιχείρησης αποκατάστασης της νομιμότητας και υπεράσπισης των αδικημένων (πολύ περισσότερο αν όντως εκεί εγείρεται και θέμα απειλής των βρετανικών συμφερόντων) έχουν μετατρέψει σε ένα βαθμό την αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση σε κόντρα Μόσχας-Λονδίνου.

Ο χαρακτηρισμός «νέος Ψυχρός Πόλεμος» έχει μπει πλέον για τα καλά στη δημόσια σφαίρα στη Βρετανία.

Επομένως, αναμενόμενη ήταν η ανησυχία που έχει εκφραστεί στο Λονδίνο για την αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις αποκάλυψε στο ΡΙΚ την ανησυχία αυτή λέγοντας ότι η συμφωνία για τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων τοποθετείται στο πλαίσιο των ανησυχιών της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η βαρόνη Άνελεϊ, Υφυπουργός Εξωτερικών, έχει πει στη Βουλή των Λόρδων ότι θα εξεταστούν οι συνέπειες των κυπριακών ενεργειών στην ενιαία στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και διπλωμάτες ρωτούν φίλους Κυπρίους της Βρετανίας τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη στενότερη προσέγγιση της Ελλάδας και της Ουγγαρίας από το Κρεμλίνο, οι Βρετανοί θεωρούν πως ο Πούτιν χτίζει κομμάτι – κομμάτι τον δικό του Δούρειο Ίππο στην καρδιά της Ευρώπης – και αυτή είναι μια ανησυχία την οποία συμμερίζονται πολιτικοί, διπλωμάτες και σχολιαστές στη χώρα.

Πού και πού, πάντως, ακούγονται φωνές που λένε πως εδώ και λίγα χρόνια η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει προς χώρες που βρέθηκαν σε ανάγκη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το σίγουρο είναι ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαπιστώνεται, θα ενταθεί. Ήδη βρετανικά μαχητικά έχουν αναχαιτίσει ρωσικά αεροσκάφη στα όρια του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Κάμερον έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτών του στην Ουκρανία για τη στήριξη των εκεί δυνάμεων ασφαλείας.

Στο χέρι της Κύπρου είναι να παίξει σωστά τα χαρτιά της και να αναδειχθεί σε παράγοντα συνεννόησης και σε γεφυροποιό, σε παράγοντα ηρεμίας και σταθεροποίησης και παράλληλα να προωθήσει το εθνικό ζήτημα πιο ψηλά στη διεθνή ατζέντα αξιοποιώντας και τη διαφαινόμενη απομόνωση της Τουρκίας λόγω των αψυχολόγητων πολιτικών επιλογών του Ερντογάν.

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι αναμένεται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ
06:11
01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand