Το ψυχροπολεμικό σκηνικό μεταξύ Βρετανίας-Ρωσίας και η Κύπρος

thanasis gavos 2Του Θανάση Γκαβού

Οι Βρετανοί μιλούσαν για ένα «ρευστό» γεωπολιτικό τοπίο ήδη μετά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ένα πράγματι σύνθετο σκηνικό που διαμορφώνει η οικονομική αστάθεια, οι ζυμώσεις και οι νέοι παίκτες περί τα ενεργειακά, η αραβική άνοιξη, η όλο και πιο οξεία απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας έρχεται να γίνει κατά τους Βρετανούς αναλυτές ακόμα πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο υπό το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η αγάπη στη σχέση Λονδίνου-Μόσχας έχει χαθεί προ καιρού. Ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία, σκάνδαλα παρακολούθησης με ατζαμήδες ή πανέξυπνους κατασκόπους, η δολοφονία με πολώνιο του Ρώσου Λεβίντσκι επί βρετανικού εδάφους, η παρουσία στη Βρετανία επικριτών του Πούτιν, απελάσεις διπλωματών και διάφορα άλλα περιστατικά ήταν προφανείς εκφάνσεις μίας έντασης που σιγόβραζε στη φωτιά της αμοιβαίας καχυποψίας.

Η Ουκρανία ήταν για τη Βρετανία η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Λονδίνου και της Δύσης σε συνδυασμό με τη σχεδόν αποστολική πεποίθηση της κυβέρνησης Κάμερον πως πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της όποιας διεθνούς επιχείρησης αποκατάστασης της νομιμότητας και υπεράσπισης των αδικημένων (πολύ περισσότερο αν όντως εκεί εγείρεται και θέμα απειλής των βρετανικών συμφερόντων) έχουν μετατρέψει σε ένα βαθμό την αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση σε κόντρα Μόσχας-Λονδίνου.

Ο χαρακτηρισμός «νέος Ψυχρός Πόλεμος» έχει μπει πλέον για τα καλά στη δημόσια σφαίρα στη Βρετανία.

Επομένως, αναμενόμενη ήταν η ανησυχία που έχει εκφραστεί στο Λονδίνο για την αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις αποκάλυψε στο ΡΙΚ την ανησυχία αυτή λέγοντας ότι η συμφωνία για τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων τοποθετείται στο πλαίσιο των ανησυχιών της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η βαρόνη Άνελεϊ, Υφυπουργός Εξωτερικών, έχει πει στη Βουλή των Λόρδων ότι θα εξεταστούν οι συνέπειες των κυπριακών ενεργειών στην ενιαία στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και διπλωμάτες ρωτούν φίλους Κυπρίους της Βρετανίας τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη στενότερη προσέγγιση της Ελλάδας και της Ουγγαρίας από το Κρεμλίνο, οι Βρετανοί θεωρούν πως ο Πούτιν χτίζει κομμάτι – κομμάτι τον δικό του Δούρειο Ίππο στην καρδιά της Ευρώπης – και αυτή είναι μια ανησυχία την οποία συμμερίζονται πολιτικοί, διπλωμάτες και σχολιαστές στη χώρα.

Πού και πού, πάντως, ακούγονται φωνές που λένε πως εδώ και λίγα χρόνια η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει προς χώρες που βρέθηκαν σε ανάγκη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το σίγουρο είναι ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαπιστώνεται, θα ενταθεί. Ήδη βρετανικά μαχητικά έχουν αναχαιτίσει ρωσικά αεροσκάφη στα όρια του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Κάμερον έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτών του στην Ουκρανία για τη στήριξη των εκεί δυνάμεων ασφαλείας.

Στο χέρι της Κύπρου είναι να παίξει σωστά τα χαρτιά της και να αναδειχθεί σε παράγοντα συνεννόησης και σε γεφυροποιό, σε παράγοντα ηρεμίας και σταθεροποίησης και παράλληλα να προωθήσει το εθνικό ζήτημα πιο ψηλά στη διεθνή ατζέντα αξιοποιώντας και τη διαφαινόμενη απομόνωση της Τουρκίας λόγω των αψυχολόγητων πολιτικών επιλογών του Ερντογάν.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.