Σχέσεις Ελληνοαμερικανικού - Αμερικανο-εβραϊκoύ λόμπι

Apostolis-ZoupaniotisΤου Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ο εορτασμός την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον της δεύτερης επετείου από την ίδρυση της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου, με συμμετοχή περισσότερων από 12 Αμερικανών βουλευτών, απέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια η αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στις ΗΠΑ και στην από κοινού προώθηση των στόχων τους.

Ενισχυτικό αυτού είναι και οι από κοινού επαφές με μέλη του Κογκρέσου που έκαναν την ίδια μέρα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), μιας οργάνωσης με μακρά παράδοση σχέσεων και με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Βλέποντας κανείς την Τρίτη τη θερμότατη υποδοχή που έτυχε στο Κογκρέσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου (παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου) αντιλαμβάνεται την τεράστια ισχύ του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι, που φτάνει στο σημείο να αντιπαρατίθεται στα ίσια με τον ισχυρότερο άνδρα του πλανήτη. Με βάση αυτό και μόνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στενή αυτή σχέση με το Εβραϊκό λόμπι, το Ελληνικό μπορεί να κερδίσει πολλά. Το ερώτημα όμως είναι τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα, γιατί δεν έχουμε κερδίσει περισσότερα και τι ζητούμε απ’ αυτούς.
Πριν ένα χρόνο, όταν έθεσα το ερώτημα αυτό σε κλειστή συγκέντρωση του Ελληνικού λόμπι, δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση. Το ίδιο και φέτος, με την πρόσθεση της διαπίστωσης ότι δεν ζητούμε όσα θα έπρεπε.

Μία εύκολη σύγκριση για να αντιληφθεί ο αναγνώστης περί τίνος ομιλούμε, είναι οι τοποθετήσεις στον εορτασμό της δεύτερης επετείου της «Συμμαχίας» των δύο συμπροέδρων της. Από τη μία ο ρεπουμπλικανός βουλευτής, Κώστας Μπιλιράκης, μίλησε για την Κύπρο και το Ισραήλ και τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν, αναφέρθηκε στην τουρκική κατοχή και τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου, στις προοπτικές που ανοίγονται με την ενέργεια και κατέληξε με καταδίκη της ανόδου του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Ο δημοκρατικός βουλευτής, Τέντ Ντόιντς, είπε πόσο σημαντικό είναι εδώ στο Κογκρέσο να δείξουν τα μέλη της «Συμμαχίας» την υποστήριξή τους για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με  τους φυσικούς μας συμμάχους, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και τη σχέση μεταξύ τους.

Είπε πως είναι σημαντικό «να δοθεί έμφαση στις θεμελιώδεις ομοιότητες και στα στρατηγικά συμφέροντα που μοιραζόμαστε όλοι μας».
Και κατέληξε με την υπόσχεση ότι η «Συμμαχία» θα συνεχίσει να τονίζει τις προτεραιότητες, από τις ενεργειακές επιδιώξεις μέχρι τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια και θα υποστηρίζει τη συνέχιση της συνεργασίας.

Οι δύο ομιλίες είναι φανερό πως είναι ετεροβαρείς, αφού ο κ. Ντόιντς θα μπορούσε να κάνει αυτό που έπραξαν άλλοι συνάδελφοί του (μέλη και της Συμμαχίας και της «Ελληνικής Ομάδας» στο Κογκρέσο) και να πει κάτι για τις απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν αυτό τεθεί στο πλαίσιο ότι επίσημα, παρά τα παράπονά τους για την στάση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ (αλλά και με αρκετές λεκτικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας) δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί κάποια σαφής θέση του Εβραϊκού λόμπι για το κυπριακό, παρότι παρασκηνιακά έχει προσφερθεί βοήθεια σε προσπάθειες του ελληνικού λόμπι. Κι αυτό γιατί οι μεγάλες οργανώσεις του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι επιθυμούν να διατηρούν ανοιχτές τις πόρτες στην περίπτωση (ήδη πιστεύουν ότι είναι δύσκολη όσο ηγέτης της Τουρκίας παραμένει ο Ερντογάν) που αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Αγκυρα.
Ασφαλώς αυτή η στάση είναι σαφώς καλύτερη από ότι πριν 10-20 χρόνια, στην περίοδο των αγαστών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, όταν παρασκηνιακά το Εβραϊκό λόμπι σταματούσε προσπάθειες του Ελληνικού λόμπι στο Κογκρέσο, χωρίς να αντιληφθούμε τι συνέβαινε, μέχρι να το αποκαλύψουν οι ίδιοι, για να δείξουν το μέγεθος της τουρκικής αχαριστίας.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο σημείο είναι τι πιθανές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει για το Ελληνικό λόμπι  η σύγκρουση Νετανιάχου – Ομπάμα και η διαφωνία γύρω από την συμφωνία με το Ιράν, με δεδομένο ότι το Εβραϊκό λόμπι στηρίζει στην μεγάλη πλειοψηφία του την ισραηλινή κυβέρνηση. Αν ο κ. Νετανιάχου χάσει τις εκλογές (μάλλον δύσκολο), το αποτέλεσμα θα είναι ελάχιστο. Αν κερδίσει και συνεχίσει την ίδια γραμμή σύγκρουσης, ίσως υπάρξουν επιπλοκές, καθώς οι θερμότεροι φίλοι της Κύπρου στο Κογκρέσο (με πρώτο το γερουσιαστή Μενέντεζ) έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσουν άρση των κυρώσεων στο Ιράν κι αυτό σίγουρα θα επιδεινώσει τις σχέσεις τους με το Λευκό Οίκο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές, το ίδιο κι οι ισορροπίες. Γι’ αυτό και τα βήματα, τόσο των λόμπι, όσο και των χωρών που εκπροσωπούν, πρέπει να είναι προσεκτικά.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.