Μ. Ντράγκι : Πρίν το 2016 η Κύπρος θα βγεί από το μνημόνιο

Δείπνο παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσφωνώντας το δείπνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και επεσήμανε ότι η Λευκωσία αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία συνέχισε  να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2014 με την ύφεση να περιορίζεται  στο 2,3% αντί 4,8% που αναμενόταν από την Τρόικα το Φεβρουάριο του 2014.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι για το 2015 η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει  τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης  με την επιστροφή στην ανάπτυξη, επικαλούμενος τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημείωσε ότι η συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα υποδεικνύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό οφείλεται τα μέγιστα εξήγησε, στο ψηλό επίπεδο ξένων επενδύσεων.
Πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν  τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που υπήρξαν στην ιστορία της  κυπριακής οικονομίας και σηματοδοτούν όπως είπε, την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά τη στροφή της προς την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο νόμο περί εκποιήσεων είπε ότι αναμένεται να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ούτως ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επισήμανε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.Η Κύπρος είπε ότι υποστηρίζει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι όραμα της κυβέρνησης είναι να μεταμορφωθεί η Κύπρος, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι οικονομικές της δυνατότητες.

Αντιφώνηση Μ. Ντράγκι

Σε σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι, στην αντιφώνηση του στο δείπνο και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016.

Μίλησε για εντυπωσιακά επιτεύγματα της Λευκωσίας τα οποία όπως, τόνισε, πρέπει να τύχουν σεβασμό από ολη την Ευρωπη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού όπως επισημανε, η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

Χρειάζονται είπε επιπρόσθετα βήματα για επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε ότι υπάρχει συνεχής καθυστέρηση για έγκριση της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συμβολή που θα έχει στην διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη λέγοντας ότι  το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκίστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ, ανέφερε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στην απασχόληση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη τα κράτη της Ευρώπης να μοιραστούν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους.

Στο δείπνο δεν παρέστησαν οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι  πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του Ευρωκό εκπροσωπήθηκαν από αξιωματούχους των κομμάτων τους.

Σύνταξη : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή : ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στη Σωτήρα
06:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.