Μ. Ντράγκι : Πρίν το 2016 η Κύπρος θα βγεί από το μνημόνιο

Δείπνο παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσφωνώντας το δείπνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και επεσήμανε ότι η Λευκωσία αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία συνέχισε  να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2014 με την ύφεση να περιορίζεται  στο 2,3% αντί 4,8% που αναμενόταν από την Τρόικα το Φεβρουάριο του 2014.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι για το 2015 η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει  τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης  με την επιστροφή στην ανάπτυξη, επικαλούμενος τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημείωσε ότι η συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα υποδεικνύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό οφείλεται τα μέγιστα εξήγησε, στο ψηλό επίπεδο ξένων επενδύσεων.
Πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν  τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που υπήρξαν στην ιστορία της  κυπριακής οικονομίας και σηματοδοτούν όπως είπε, την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά τη στροφή της προς την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο νόμο περί εκποιήσεων είπε ότι αναμένεται να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ούτως ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επισήμανε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.Η Κύπρος είπε ότι υποστηρίζει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι όραμα της κυβέρνησης είναι να μεταμορφωθεί η Κύπρος, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι οικονομικές της δυνατότητες.

Αντιφώνηση Μ. Ντράγκι

Σε σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι, στην αντιφώνηση του στο δείπνο και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016.

Μίλησε για εντυπωσιακά επιτεύγματα της Λευκωσίας τα οποία όπως, τόνισε, πρέπει να τύχουν σεβασμό από ολη την Ευρωπη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού όπως επισημανε, η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

Χρειάζονται είπε επιπρόσθετα βήματα για επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε ότι υπάρχει συνεχής καθυστέρηση για έγκριση της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συμβολή που θα έχει στην διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη λέγοντας ότι  το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκίστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ, ανέφερε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στην απασχόληση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη τα κράτη της Ευρώπης να μοιραστούν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους.

Στο δείπνο δεν παρέστησαν οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι  πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του Ευρωκό εκπροσωπήθηκαν από αξιωματούχους των κομμάτων τους.

Σύνταξη : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή : ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand