Έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων;

Έχει τελικά επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα; Είναι απαραίτητος ο φεμινισμός; Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Σουσάνα Eλίζα Παύλου μιλά στο ρικnews και στη Μαρία Τσαγγάρη για το έργο του Ινστιτούτου, την τωρινή κατάσταση στην Κύπρο και τη σημασία του φεμινισμού.

susana

Τι είναι το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου; Ποιος ο στόχος του;

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου είναι μια μη κυβερνητική, φεμινιστική οργάνωση η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών μέσω έρευνας, εκπαιδευτικών συνεδρίων, δράσεων ενημέρωσης αλλά και μέσω του ακτιβισμού και πολιτικής πίεσης.  

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε κυρίως;

Οι τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε είναι κυρίως:
η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών η οποία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές (συντροφική βία, βία στην οικογένεια, σεξουαλική βία και βιασμοί, εμπορία γυναικών για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων),
γυναίκες και πολιτική (η υπέρ- εκπροσώπηση των αντρών στην πολιτική και η υπό-αντιπροσώπευση των γυναικών),
γυναίκες μετανάστριες,
μέσα μαζική ενημέρωσης και γυναίκες, δηλαδή για το πώς τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα δυο φύλα και πως προωθούν την ανισότητα αλλά και πώς οι γυναίκες υπό-αντιπροσωπεύονται στα ΜΜΕ,
φύλο και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του σχολικού εκφοβισμού με βάση το φύλο,
φύλο και εργασία, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.


Στην Κύπρο έχει παρατηρηθεί βελτίωση στα προβλήματα που σχετίζονται με το κοινωνικό φύλο; Αν ναι, σε τι οφείλεται αυτό;

Υπάρχει μια βελτίωση κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει καμία διάκριση κατά των γυναικών και προβλέπει την καταπολέμηση της βίας, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν βέβαια νομοθετικά κενά και δυστυχώς η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι μάστιγα, οι γυναίκες υπο-αντιπροσωπεύονται σε όλους τους τομείς άρα η βελτίωση είναι περισσότερο στη θεωρία παρά στην πράξη.

MIGS-compressed

Υπάρχουν πολλοί φορείς που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων. Πώς κρίνετε το έργο τους; Υπάρχει κάποιος που να βρίσκεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο;

Είναι γεγονός ότι οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν κάνει θετικά βήματα προς τη δημιουργία θεσμών όπως η Αρχή Ισότητας της Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επίτροπος Ισότητας μεταξύ άλλων. Οι φορείς αυτοί επιτελούν ένα σημαντικό και θετικό έργο ως προς την ισότητα. Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία βασισμένη σε πατριαρχικές αντιλήψεις όπου η γυναίκα δεν θεωρείται ισότιμο μέλος της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με το κοινωνικό φύλο; Τι είναι το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια;

Το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει είναι οι αντιλήψεις. Πρώτιστα, πρέπει να ενταχθεί η διάσταση της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να συμπεριληφθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα. Επίσης, μπορεί να γίνει με συστηματικές ενημερωτικές εκστρατείες και εκπαιδεύσεις που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό ή μέσω της εργασίας τους, αλλά και με εκστρατείες για ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι αρνητικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που πολλές φορές προωθούμε στερεότυπα ως κάτι αμετάλλακτο και γενικευμένο που το έχουμε πλέον κοινωνικοποιήσει αναμένοντας έτσι συγκεκριμένες συμπεριφορές από άντρες και γυναίκες.

Τι προγράμματα διοργανώνετε για φέτος και τι σχεδιάζετε να κάνετε στο μέλλον;

Προγράμματα που υλοποιούνται κατά το 2015 συμπεριλαμβάνουν:
-    Ερευνητικό πρόγραμμα για την εμπορία γυναικών με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
-    Πρόγραμμα για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που συμπεριλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμβούλους επαγγελματικής αγωγής, αλλά και γονείς.
-    Ενημερωτική εκστρατεία για τη βία κατά των γυναικών σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.
-    Πρόγραμμα για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της βίας στις σχέσεις των εφήβων μέσω παρεμβάσεων στο σχολικό πλαίσιο που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

teach-compressed

Πώς θα μπορούσε κάποιος/α να συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις του Ινστιτούτου;

Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] ή να μας ακολουθήσει στο Facebook και στο Twitter @MIGSCy. Η συμμετοχή, ανάλογα και με τις ανάγκες του Ινστιτούτου, μπορεί να είναι σε διάφορες μορφές όπως εθελοντική, πρακτική άσκηση, εργασία μεταξύ άλλων. 

Ποια η γνώμη σας για το φεμινισμό; Φαίνεται παγκοσμίως ότι είναι στη «μόδα» αλλά αρκετοί κρίνουν τον όρο πεπαλαιωμένο προτείνοντας τον όρο «ουμανισμός». Τι θα τους απαντούσατε;

Ότι ο φεμινισμός είναι μια επανάσταση, ένα κίνημα που έχει ως στόχο τον καθορισμό και την υπεράσπιση των ίσων πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ίσα δικαιώματα. Ο φεμινισμός είναι βασισμένος σε εμπειρίες των ίδιων των γυναικών και είναι αναγκαίος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών παγκόσμια.

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Μεγάλο ντέρμπι διεξάγεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο ανάμεσα σε Γαλαταριώτη, Τσουλόφτα και Παντελή
21:30
Ανακοινώθηκαν 298 νέα περιστατικά COVID-19 το Σάββατο, δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:55
Μοιρασιά και στο ΓΣΠ, Ομόνοια - Ανόρθωση 0-0
20:19
Ανώτερος ο Ρούμπλεφ απέκλεισε τον Τσιτσιπά και πέρασε στον τελικό του Ρότερνταμ
19:39
Μπάσκετ: ο ΑΠΟΕΛ στα ημιτελικά του κυπέλλου
19:33
"Χρυσός" ξανά ο Μίλτος Τεντόγλου (Βίντεο)
18:36
Ελλάδα: 2.301 κρούσματα - 452 διασωληνωμένοι - 41 νεκροι
18:10
Στα ημιτελικά ο Μίλαν
18:02
Συμβιβασμός στο "Στέλιος Κυριακίδης": Πάφος - ΑΠΟΕΛ 1-1
17:58
Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
17:53
Ερντογάν: Προκλητικές δηλώσεις με πλάνα πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ!
17:37
Τουλάχιστον 90 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Υεμένη
17:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand