Καρκίνος : Λευκά αιμοσφαίρια σε αντιφατικό ρόλο

Κάποια είδη λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμούν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ άλλα παρέχουν φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξή του σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας των επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν σε νέα κατεύθυνση για θεραπείες κατά του καρκίνου, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τον όγκο και να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό αυτών που υποβοηθούν την ανάπτυξή του.

Οι επιστήμονες του Hadassah διαπίστωσαν ότι στα αρχικά στάδια του καρκίνου κυριαρχούν τα λευκά αιμοσφαίρια που περιορίζουν τον όγκο, ενώ όσο εξελίσσεται ο καρκίνος κυριαρχούν τα αιμοσφαίρια που βοηθούν την ανάπτυξη του όγκου.

Αναφέρουν οι ερευνητές: «Εντοπίσαμε ένα ετερογενές υποσύνολο λευκών αιμοσφαιρίων χαμηλής πυκνότητας (LDNs), τα οποία εμφανίζονται παροδικά στην αυτοπεριοριζόμενη φλεγμονή, ωστόσο συσσωρεύονται συνεχώς με την πρόοδο του καρκίνου. Στα LDNs υπάρχει μειωμένη λειτουργία των ουδετερόφιλων (είδος λευκών αιμοσφαιρίων), ενώ έχουν και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες, χαρακτηριστικά που είναι σε πλήρη αντίθεση με εκείνα των ώριμων, ουδετερόφιλων υψηλής πυκνότητας (HDNs). Η σωστή κατανόηση της επίδρασης των όγκων στα ουδετερόφιλα, όσο και του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα αυτά στηρίζουν ή καταπολεμούν τον καρκίνο, ενδέχεται να μας βοηθήσει ν’ αναπτύξουμε στρατηγικές που θα καθοδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκίνου και ενδεχομένως να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα και ειδικότερα την ανοσοθεραπεία».

Η ερευνητική μελέτη, με επικεφαλής τον Δρα Zvi Fridlender του Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Hadassah και τη Δρα Zvika Granot του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Ισραήλ-Καναδά (IMRIC), δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση Cell Reports.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: hadassah-med.com

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Β. Παπαδόπουλος: Θετικά θα ανταποκριθεί ο ΠτΔ στην πρόσκληση Γκουτέρες.Εβδομάδα διεργασιών για το Κυπριακό (Βίντεο)
13:50
Πυρά ΔΗΚΟ για πολιτογραφήσεις
13:40
Ελεγκτική Υπ. : Ο χειρισμός για την Μαρίνα Αγίας Νάπας έβλαψε το δημόσιο συμφέρον (Βίντεο)
13:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand