Π. Παυλόπουλος: άρρηκτοι οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας – Κύπρου

Στους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και στην Ελληνικότητα του νησιού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσφωνούσε απόψε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν ξεχνούμε, είπε ο κύριος Παυλόπουλος, τους αγώνες και τις θυσίες των παληκαριών της ΕΟΚΑ, δεν λησμονούμε τους αγνοουμένους και αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με το αίμα τους υπερασπίστηκαν το 74 τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά, είπε, δεν τα ξεχνούμε ως Ελληνισμός και δεν πρέπει να τα ξεχνούν και οι Ευρωπαίοι, τονίζοντας ότι είναι ντροπή, εν έτει 2015, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει στρατό κατοχής και συρματοπλέγματα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι ορθώς διεκόπησαν οι συνομιλίες, διότι δεν νοείται να συζητείται η λύση του Κυπριακού, όταν το Barbarosβρίσκεται για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση είναι δυνατόν να εξευρεθεί μόνο μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, προσθέτοντας πως οποιεσδήποτε προτάσεις κατατεθούν, επιβάλλεται να στηρίζονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κάθε πρόταση στο Κυπριακό τίθεται υπό συζήτηση, είπε ο κύριος Παυλόπουλος, μόνο όταν οδηγεί σε ένα κράτος με μια ενιαία προς τα έξω προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία.

Γιαννάκης Ομήρου

Η αμφίδρομη αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας στρατηγικής, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μια στρατηγική, τόνισε, η οποία εδράζεται στην προσήλωσή μας στις αξίες και αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έθεσαν και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι, η υπό εκκόλαψη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση της "εποικοδομητικής ασάφειας και προκατασκευασμένων γεφυρωτικών προτάσεων", εν είδει συγκεκαλυμμένης επιδιαιτησίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Γιατί η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, τόνισε, ήταν και παραμένει η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδάφους ευρωπαϊκού.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κύρος Ομήρου, είπε ότι η Κύπρος διανύει το δικό της δύσβατο δρόμο για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και του πρωτοφανούς ληστρικού πειράματος, που διενεργήθηκε σε βάρος της.

Την ίδια ώρα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώνουμε τη φωνή μας με την Ελλάδα στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να πείσει για το αυτονόητο: ότι δηλαδή σε συνθήκες ύφεσης, καλπάζουσας ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και κοινωνικής εξαθλίωσης, που επιφέρει η αυστηρή λιτότητα, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη.

Σύνταξη: Νίκος Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Πανταζής

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand