Αρραγές μέτωπο Αθηνών - Λευκωσίας, συνέντευξη Τύπου -video-

Κυπριακό και οικονομία ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το τέλος των συνομιλιών, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε σε ό,τι αφορά την κατοχή εδαφών της Κύπρου, ούτε στα θέματα του εποικισμού και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσθεσε ότι αποτελεί χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, να αναλογιστεί ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα και να τελεί το νησί κατά ένα τμήμα του, υπό κατοχή.
Για τη λύση του Κυπριακού, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει στη γνωστή αταλάντευτη γραμμή που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ορθά διεκόπη η διαπραγματευτική διαδικασία, λόγω της πρόκλησης η οποία διαμορφώθηκε με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία η οποία έχει δρομολογηθεί, που είναι η μόνη αποδεκτή από πλευράς διεθνούς και ευρωπαϊκού δίκαιου, δηλαδή τις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
"Για την ουσία αυτής της λύσης", κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, "είναι δεδομένο ότι αυτή δεν μπορεί να προκύψει παρά με την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της τουρκικής πολιτικής, υποδεικνύοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να προβεί σε πράξεις που να υποδηλώνουν τη θέλησή της για επίλυση του Κυπριακού.
"Ευχή και απόφασή μας", είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "είναι η επανέναρξη του διαλόγου, αν υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις".
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν μπορεί να συζητηθεί, παρά μόνο στο τέλος των διαπραγματεύσεων.
Υπέδειξε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η όποια εισήγηση για να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
Εξέφρασε επίσης την αταλάντευτη στήριξη της Λευκωσίας στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό Ελληνισμό.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι πρόεδροι της Κύπρου και της Ελλάδας αντάλλαξαν ανώτατα παράσημα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον πρόεδρο Παυλόπουλο το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ'. Πρόκειται για το ανώτατο παράσημο που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία σε αρχηγούς κρατών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Παυλόπουλος απένειμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, που αποτελεί το ανώτατο παράσημο της Ελλάδας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των προέδρων Αναστασιάδη και Παυλόπουλου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου:

Νωρίτερα, στην επίσημη τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο και στις πρώτες δηλώσεις επί κυπριακού εδάφους, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αισθάνεται ως να είναι στην Ελλάδα και είναι στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι όσο οι δύο χώρες συναντούν δυσκολίες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δεσμοί γίνονται στενότεροι, γιατί οι αγωνίες είναι κοινές.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να ξαναβρεί η Ευρώπη αρχές και αξίες που έχουν ελληνικές ρίζες και οι οποίες σιγά-σιγά ξεθωριάζουν.
"Βεβαίως", είπε, "πρέπει να προσαρμοστούμε σε εκείνα τα οποία η Ευρωπαϊκή 'Ενωση και η Ευρωζώνη επιβάλλουν, γιατί είναι κοινοί κανόνες τους οποίους οφείλουμε να σεβόμαστε". Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ τις αρχές και τις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Αυτός ο ρόλος μάς ανήκει", ανέφερε και πρέπει να τον φέρουμε σε πέρας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέδειξε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι ενωμένες όσο ποτέ άλλοτε σε αυτό τον αγώνα.

2

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έφθασε στην Κύπρο λίγο μετά τις 9 το πρωί. Στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Στις 10:25 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ'.
Αμέσως μετά, οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Παυλόπουλος είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

1

Μετά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη για επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνια.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η συνοδεία του μετέβησαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το απόγευμα, ο κ. Παυλόπουλος θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Νίκος Παναγιωτίδης, Εύα Αργυρού
Πηγή: Ραδιόφωνο - Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Τίθεται αύριο σε ισχύ η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
07:44
Ιταλία: Σχεδόν 150 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες από μέλη του πληρώματος πλοίου
07:39
Τουρκία-Covid-19: Σχεδόν 9.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες
07:38
ΗΠΑ: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστά την αδειοδότηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
07:31
Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι θάνατοι
07:28
Ιταλία : Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ρωμαϊκό άρμα, σχεδόν άθικτο.
07:23
Σύλληψη 71χρονου για παιδική πορνογραφία
07:14
Βέλγιο: Αρχίζει έρευνες για το Κινεζικό εμβόλιο
07:10
Απαισιόδοξοι οι Τούρκοι για το μέλλον τους
07:05
Τίτλοι τέλους για τον Κωστή Κωστέα
07:01
Tουρκία: Συζητήσεις γύρω από την υγεία του Ερντογαν,
06:57
Ιταλία : Αυξάνονται οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού
06:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand