Μνήμη και τιμή στο Ζήδρο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Σταυραετό του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου βρίσκεται ανδριάντας του ήρωα, τελέστηκε επίσης τρισάγιο προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης ενώ παρούσα ήταν και η αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυστάλλα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Σταυραετού του Μαχαιρά.

Στην ομιλία του ο κύριος Φωκαίδης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι της Ιστορίας, γιατί είτε με δικές μας πρωτοβουλίες θα καθορίσουμε με αποφασιστικότητα τις εξελίξεις προς όφελος της πατρίδας, ή θα αφήσουμε σε άλλους τον καθορισμό των εξελίξεων, με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες για το μέλλον του Ελληνισμού.

Τα μεγάλα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αγωνιστές του 55-59, πρόσθεσε, αποτελούν για εμάς πυξίδα και φάρο πορείας που προσδιορίζει την ιστορική μας συνέχεια σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων.

Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με την αποδοχή μιας σιωπηρής διχοτόμησης ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας επισημαίνοντας ότι η αποδοχή της defacto ανωμαλίας συνιστά ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας και το προοίμιο μεγαλύτερων δεινών για τον ελληνισμό της Κύπρου.

Επεσήμανε ακόμα ότι μεταλαμβάνοντας από τη θυσία του ηρωϊκού Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, αναβαπτιζόμαστε στη μεγάλη κολυμβήθρα των ιδανικών και των αξιών που ενέπνευσαν τον ανεπανάληπτο εκείνο αγώνα για την Ελευθερία.

Οι χρυσές σελίδες της Ιστορίας, που έγραψε ο Γρηγόρης Αυξεντίου στις βουνοπλαγιές του Μαχαιρά, αποδόθηκαν από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: Αργυρώ Ζουπανιώτου

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Απαντητική επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
15:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand