Αισιόδοξοι για τις επιχειρήσεις τους εκτελεστικοί διευθυντές

Οι CEOs στην Κύπρο εμφανίζονται φέτος σαφώς πιο αισιόδοξοι για την προοπτική αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους.

Αυτό προκύπτει από την 4η συνεχή τοπική έρευνα που διεξήγαγε η PwC Κύπρου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας για τους CEOs που πραγματοποιείται ετησίως, τα τελευταία 18 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου, η φετινή παγκόσμια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 CEOs από 77 χώρες, περιλαμβανομένων και 84 από την Κύπρο, επικεντρώθηκε στο μέλλον των επιχειρήσεων, εξετάζοντας τις επιπτώσεις των παγκόσμιων τάσεων στον ανταγωνισμό, αλλά και στη δυναμική των διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι CEOs από την Κύπρο εμφανίζονται φέτος πιο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί σε 39% σε σύγκριση με 26% που καταγράφηκε πέρυσι.

Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως διαμορφώθηκε φέτος στο 37%, ενώ στην Ευρωζώνη στο 30%. Όσον αφορά τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρείας τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό 63% των CEOs στην Κύπρο δηλώνει αισιόδοξο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προβλέψεις τους για τα επόμενα τρία έτη, καθώς 82% δηλώνουν αισιόδοξοι σε σχέση με 75% το 2014.

Αισθητά πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται φέτος οι CEOs στην Κύπρο και για τον αριθμό των απασχολούμενων στις εταιρίες τους, με το 37% να δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, όταν την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 17%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τους επόμενους δώδεκα μήνες οι CEOs στην Κύπρο σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σειρά μέτρων αναδιάρθρωσης, με κυριότερη την υλοποίηση πρωτοβουλιών για μείωση του κόστους, με ποσοστό που αγγίζει το 85%. Ακολουθεί η προσχώρηση σε μια νέα στρατηγική συμμαχία ή κοινοπραξία με 69%.

Στις οικονομικές απειλές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους, οι CEOs κατατάσσουν πρώτη τη γεωπολιτική αβεβαιότητα με 82% και δεύτερη την κρατική αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους με 75%, ενώ ακολουθούν η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση με 73% και η πρόσβαση σε προσιτά κεφάλαια με 71% .

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές απειλές, οι CEOs ανησυχούν για την μεταβολή της καταναλωτικής δαπάνης και συμπεριφοράς με ποσοστό 68% αλλά και για τη δωροδοκία και τη διαφθορά, με 64%.

Αναφορικά με το ρόλο του κράτους, 65% των CEOs στην Κύπρο πιστεύουν ότι προτεραιότητα του θα πρέπει να είναι η διατήρηση ενός διεθνούς ανταγωνιστικού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος ενώ το 61% αυτών πιστεύουν ότι το κράτος υπήρξε αποτελεσματικό σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: PWC

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
ΑΕΛ - ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2-0
20:27
Στα 323 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:06
"Καταρρέουμε. Βοηθήστε μας" φωνάζουν αιγοπροβατοτρόφοι
20:00
Φωτιά μαίνεται στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
19:43
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Κλήρωση για αγορά υπηρεσιών από 260 ανέργους που θα συνδράμουν τους ελέγχους για COVID-19
17:12
Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί αύριο η Λεμεσός, ενόψει της Τσικνοπέμπτης
16:49
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand