Σύντομα ανακοινώνεται επανέναρξη των συνομιλιών εκτιμά ο Άιντα

Την εκτίμηση πως σύντομα θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ανέφερε πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών έχουν ξεπερασθεί. «Έχω συζητήσει και με τις δύο πλευρές και πιστεύω πως υπάρχει η επιθυμία για να πάνε πίσω σε δομημένες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Νορβηγός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «το πρόσφατο αδιέξοδο», όπως είπε, έδωσε χρόνο στους ηγέτες να σκεφτούν και να ανασκοπήσουν την κατάσταση. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση, με αυτοπεποίθηση, να ανακοινώσουμε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα οι πλευρές μπορούν να αφοσιωθούν σε σοβαρές, δομημένες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και σε δύσκολα επίσης ζητήματα».

Αναφορικά με το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έιντε είπε πως θα εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν το πλέον αποτελεσματικό σχήμα, που θα εξασφαλίσει σημαντικό πρόοδο, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν τον περασμένο Οκτώβριο. «Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών πολύ σύντομα θα έχουν ξεπεραστεί, για την ώρα τουλάχιστον», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να εισαγάγουν ουδέτερες προτάσεις στο διάλογο, ο κ. Έιντε σημείωσε πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η εργασία του ιδίου στηρίζεται στις προτάσεις των πλευρών. «Αλλά το κύριο μου σημείο είναι ότι μόλις οι ηγέτες είναι πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, όλα τα θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με μοναδικό στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται και το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε υπενθύμισε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη τον περασμένο Ιανουάριο, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, για να προσθέσει ότι το θέμα αυτό αφορά τους ηγέτες. «Το εάν και πότε το θέμα των υδρογονανθράκων ή οποιαδήποτε άλλα θέματα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτές είναι ερωτήσεις που αφορούν τους ηγέτες και εκείνοι θα πρέπει να απαντήσουν», είπε.

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ - Η Καθημερινή

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡO: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Β. Παπαδόπουλος: Θετικά θα ανταποκριθεί ο ΠτΔ στην πρόσκληση Γκουτέρες.Εβδομάδα διεργασιών για το Κυπριακό (Βίντεο)
13:50
Πυρά ΔΗΚΟ για πολιτογραφήσεις
13:40
Ελεγκτική Υπ. : Ο χειρισμός για την Μαρίνα Αγίας Νάπας έβλαψε το δημόσιο συμφέρον (Βίντεο)
13:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand