Περιφερειακή δύναμη ασφαλείας δημιουργεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

Oι επικεφαλής των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα έχει κυρίως στόχο να πολεμήσει "τις τρομοκρατικές οργανώσεις" ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συνδέσμου, μιλώντας κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ετήσιας Συνόδου στο Σαρμ Ελ Σέιχ είπε πως έδωσαν επίσης διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τι ακριβώς θα είναι αυτή η δύναμη, τους στόχους της, τη σύνθεσή της.

Οι 21 αρχηγοί κρατών και μοναρχιών που ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν εκ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (περιλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) συμφώνησαν επί μιας πρότασης ψηφίσματος που είχε παρουσιάσει η Αίγυπτος, εδώ και πολλούς μήνες, με την οποία προτεινόταν η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινής δύναμης.

Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επισήμανε επανειλημμένα την "επιτακτική ανάγκη" της συγκρότησης μιας τέτοιας δύναμης προκειμένου "να πολεμήσει εναντίον των τρομοκρατών" στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η ανακοίνωση αυτή για τη συγκρότηση της ενιαίας στρατιωτικής δύναμης πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου δεκάδες αραβικές χώρες των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη από την Πέμπτη, στοχοθετώντας θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και έχουν εκδιώξει τις εκλεγμένες αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Κύπρος: 288 κρούσματα, ένας νεκρός
19:58
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τετάρτη (03/03)
16:54
Στο 7,6% η ανεργία το 2020
16:49
Συνεδριάζει αύριο η εκτελεστική της ΚΟΠ για το θέμα των ξένων διαιτητών
16:34
Ζωντανά από το ΡΙΚ το ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
16:06
Τρείς αγώνες για την Εθνική Αντρών
16:01
Συνάντηση με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, είχε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.
15:53
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Τα μονοκλωνικά αντισώματα "Ρεγκν-cov2", μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών
15:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand