Κυπριακό: Δεδομένη η βούληση της ε/κ πλευράς, η Τουρκία να αποδείξει

Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για άρση της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και πώς μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.
"Θα πρέπει", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, "να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, άρα αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού".
Σε παρατήρηση ότι, μετά τη λήξη της τουρκικής navtex στις 6 Απριλίου φαίνεται να δημιουργούνται κάποιες προοπτικές, ο εκπρόσωπος είπε ότι "πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει παράνομα οδηγία προς ναυτιλόμενους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντα ότι, λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas, δημιουργείται χρονικό περιθώριο για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "ουδεμία σχέση έχουν τα δύο θέματα, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότητα. Είδατε και σήμερα μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή".
Σε ερώτηση αν η ε/κ πλευρά συμμερίζεται τη θέση του κ. Άιντα ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες συνθήκες από ό,τι πριν από μήνες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "οι συνθήκες είναι σημαντικές, το περιβάλλον είναι καθοριστικό για επανέναρξη του διαλόγου. Το πιο σημαντικό είναι οι θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν επαναρχίσει ο διάλογος. Από εκεί θα κριθεί αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ή όχι".
Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντα αναφέρθηκε στις προθέσεις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι "εξέφρασε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά εμείς αναμένουμε να δούμε στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς ή να λάβουμε αποφάσεις στη βάση εκτιμήσεων. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε στην πράξη, γεγονότα".

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.