Σκληρή απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Με σκληρή γλώσσα απαντά το Προεδρικό σε αναφορές τόσο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην Αθήνα, για θέματα οικονομίας, όσο και του ΔΗΚΟ, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Απαντώντας στον κ. Κυπριανού, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εκείνοι «που με τη διακυβέρνησή τους οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική καταστροφή, κάνουν λόγο για ανέκδοτο και χλευάζουν τα περί εξόδου της χώρας από το μνημόνιο».
Πρόσθεσε ότι «είναι λυπηρό ότι ένα ελληνοκυπριακό κόμμα και ο αρχηγός του επέλεξαν να μεταφέρουν τις όποιες πολιτικές διαφορές στο εσωτερικό της χώρας επί αθηναϊκού εδάφους. Για την κυβέρνηση και το λαό, η έξοδος από το μνημόνιο, η ολοκληρωτική και μόνιμη επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην προ του 2008 υγιή κατάσταση για την οικονομία, είναι μέγιστος εφικτός στόχος και δεν μπορεί να αναστραφεί με μηδενισμούς».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι «είναι εξίσου θλιβερό, όμως, ο κ. Άντρος Κυπριανού, αρχηγός ελληνοκυπριακού κόμματος, για πρώτη φορά στην ιστορία, να προσπαθεί επί ελληνικού εδάφους να δημιουργήσει ρήξη στις άρρηκτες σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει επαρκώς την Ελλάδα στις επιδιώξεις της».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, για την κυβέρνηση Αναστασιάδη και για τον κυπριακό λαό, η αγαστή συνεργασία και η διατήρηση των αδελφικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. «Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας», επεσήμανε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «που δημόσια, αλλά και κατ' ιδίαν, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμπαράσταση τους στο ελληνικό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη Σύνοδο του Eurogroup, όπου οι αποφάσεις, να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε, ήταν ομόφωνες».
Για τις τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σεβόμενος το Σύνταγμα, έδωσε ρητές οδηγίες στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το θέμα απομάκρυνσης της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.
Σχολιάζοντας τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΗΚΟ για το ζήτημα που έχει αναφυεί, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε:
«1. Είναι παράδοξο ένα κόμμα με Πρόεδρο δικηγόρο νομικού κύρους, να μη γνωρίζει τις διαδικασίες απομάκρυνσης ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου από τη θέση του και ιδιαιτέρως της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.
2. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, λόγω διορθωτικών ενεργειών από πλευράς της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η αλήθεια είναι άλλη. Αυτό που ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε είναι ότι, με την τροποποίηση των όρων του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη, αποκαθίστατο η υποχρέωση της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας να αποφεύγει τη συμμετοχή της σε Όργανα, οσάκις υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για την ίδια.
3. Είναι απαράδεκτο να υιοθετούνται οι ισχυρισμοί του Ανδρέα Γιωρκάτζη ότι ο Πρόεδρος γνώριζε ή θα έπρεπε να γνώριζε για τις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του, επικαλούμενος μάλιστα δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας και να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το καθήκον και η υποχρέωση να αποκαλύψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις σχέσεις του δικηγορικού γραφείου του συζύγου της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ανήκε στην ίδια την κ. Γιωρκάτζη.
4. Όσον αφορά το ερώτημα για την καθυστέρηση στο να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του κ. Βγενόπουλου και την επίρριψη ευθυνών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα: Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας δεν ταυτίζεται με τις διωκτικές Αρχές και, όπως όφειλε να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος επαναλαμβάνει το ερώτημα τις τελευταίες μέρες, η συνταγματική αρμοδιότητα ανήκει στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τις διωκτικές Αρχές».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε περαιτέρω ότι «παρά ταύτα, είναι καλά γνωστό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με δική του πρωτοβουλία, σε τουλάχιστον 5 διαδοχικές συναντήσεις με τον γενικό και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα και με τους ανακριτές, προκειμένου να επισπευσθούν οι έρευνες, ικανοποίησε το αίτημά τους, παραχωρώντας επιπλέον 15 αστυνομικούς ανακριτές, ενέκρινε την πρόσληψη εξειδικευμένου Οίκου, αλλά και την αγορά του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού (server), κόστους πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ. Συνεπώς, αν είναι κάποιοι που πρέπει να απολογηθούν στον κυπριακό λαό, είναι όσοι μέσα από την προσπάθεια μηδενισμού των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της κυβέρνησης, επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη αξίωση των πολιτών για προσαγωγή των ενόχων για την καταστροφή της οικονομίας, ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ο Πρόεδρος από την αρχή της θητείας του είχε δηλώσει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή και αυτό καταφαίνεται από τη συστηματική προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης και την καταδίκη επωνύμων και μη, που για πρώτη φορά συμβαίνει στα 54 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κληθείς, εξάλλου, να αναφερθεί στη χθεσινή συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, του ανέλυσε την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται στην Κύπρο και ο κ. Ντράγκι είπε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, εφόσον τηρηθούν οι Νόμοι, το Σύνταγμα και οι διαδικασίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.