Η Άγκυρα αναζητεί νέο Υπουργό Εξωτερικών

ANNA ANDREOU smallΤης Άννας Ανδρέου

Όχι μόνο την εξωτερική της πολιτική θα πρέπει να αναπροσαρμόσει η Άγκυρα έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου αλλά θα πρέπει να αναζητήσει και νέο Υπουργό Εξωτερικών καθώς ο νυν ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκ των πραγμάτων πρέπει να απομακρυνθεί λόγω της κάλυψης των τριών θητειών στην τουρκική εθνοσυνέλευση όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός του κόμματος και ο οποίος εφαρμόζεται αυστηρά με επιμονή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος θα είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας; Αυτό είναι το ερώτημα που άρχισε να τίθεται τρεις μήνες πριν τις εκλογές και η απάντηση φαίνεται να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα έπειτα από τον αποκλεισμό του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν από το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος AKP με προσωπική παρέμβαση Ερντογάν. Ο Χακάν Φιντάν θα ήταν ο πλέον ιδανικός Υπουργός Εξωτερικών για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς όχι μόνο είναι ένα ισχυρό όνομα αλλά είναι και ο καλύτερος γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, στα οποία έχει αποτύχει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και χρειάζεται αναθεώρηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως εμπόδισε την εξέλιξη αυτή γιατί ήθελε τον Χακάν Φιντάν να παραμείνει στην θέση του αρχηγού της ΜΙΤ και να διεξάγει προσωπικά τις συνομιλίες για το κουρδικό. Και το Κουρδικό, το οποίο είναι τώρα το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Άγκυρας, το γνωρίζει καλύτερα από όλους και πάλι ο Χακάν Φιντάν.

Γι αυτό λοιπόν τώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα πρέπει να στραφεί σε άλλα ονόματα για να αναζητήσει τον Υπουργό Εξωτερικών του, έστω και αν δεν υπάρχει τέτοιο ισχυρό όνομα. Το πιο ισχυρό όνομα είναι αυτό του νυν Υπουργού ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ αλλά και πάλι το κώλυμα είναι πως εκτός από τον Βολκάν Μποζκίρ κανείς δεν ξέρει τόσο καλά τα ευρωπαϊκά ζητήματα για να αναλάβει στην θέση του. Ο Αλί Μπαμπατζάν αποκλείεται επειδή και εκείνος έχει κλείσει τις τρεις θητείες του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ισχυρό όνομα είναι εκείνο του Ιμπραχίμ Καλίν, του πιο στενού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν αλλά πολύ πιθανόν αν γίνει προσπάθεια να περάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με τον Χακάν Φιντάν. Θα συναντήσουν ένα κατηγορηματικό όχι από τον Ταγίπ Ερντογάν και πάλι. Ο νυν υφυπουργός εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι επίσης μια ισχυρή και ικανή προσωπικότητα για αυτό το πόστο αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν είναι κομματικός. Υπάρχουν φήμες ότι ο Σινιρλίογλου μπορεί να πάει Πρέσβης στην Ουάσινγκτον.

Πάντως αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι η Άγκυρα χρειάζεται να ανανεώσει την εξωτερική της πολιτική η οποία απέτυχε στην Μέση Ανατολή κυρίως με την κατάρρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, την αποτυχία της στην Συρία και  την διάλυση των σχέσεών της με το Ισραήλ. Η Τουρκία έχασε τον ρόλο που αναζητούσε στην Μέση Ανατολή και απομονώθηκε. Επίσης προβλήματα έχει και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής της στην Μέση Ανατολή κυρίως αλλά προβληματική είναι και η σχέση της με την ΕΕ.

Αυτή την απομόνωση είναι τώρα που θέλει να σπάσει ο Ταγίπ Ερντογάν και αυτό φανερώνουν οι τελευταίες του κινήσεις. Ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών στην εξωτερική της πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Σαουδική Αραβία δύο φορές σε ένα μήνα δίνοντας το μήνυμα ότι πλέον η Άγκυρα τάσσεται καθαρά εναντίον των τζιχαντιστών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί σοβαρά. Επίσης έχουν ξεκινήσει επαφές με την Αίγυπτο σε χαμηλό επίπεδο, κάτι που είναι σημαντικό καθώς δεν είναι λίγα τα επεισόδια που σημειώθηκαν και έβλαψαν την Άγκυρα λόγω του μένους της κατά του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι ο οποίος ανέτρεψε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η Άγκυρα αποφάσισε και αναλαμβάνει ήδη  πιο ενεργό ρόλο στην συμμαχία κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Και είναι μια μεγάλη εξέλιξη. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί και πειραματίζεται. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι δεν αποκλείεται σύντομα η Άγκυρα να προχωρήσει ακόμη και σε παραχώρηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντζιρλίκ στους συμμάχους, κάτι που θα είναι ένα τεράστιο βήμα ενεργούς συμμετοχής της Τουρκίας στο συμμαχικό στρατόπεδο κατά των τζιχαντιστών. Ο μόνος  κίνδυνος είναι ότι πλέον με αυτή την πολιτική, η Τουρκία θα μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Αυτή όμως θα είναι μια νέα πρόκληση για την Τουρκία η οποία φαίνεται να κάνει κινήσεις αναθεωρώντας την εξωτερική της πολιτικής και αξιολογώντας από την αρχή τα εθνικά συμφέροντά της. Άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστός για την ικανότητά του να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις, χωρίς να διστάζει να αλλάζει πορεία αν αυτό το κρίνει απαραίτητο.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Live: Υποβάλλονται αυτή την ώρα οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
08:51
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.