Όλα τα κόμματα αξιώνουν παραίτηση της Γιωρκάτζη

Καθολικά φαίνεται να ζήτησαν παραίτηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο και την οποία είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρακάθισε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι ακούστηκαν οι απόψεις των κομμάτων και οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένεται ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου όταν αυτή ληφθεί.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι υπό τις περιστάσεις, φαίνεται πως είναι αναπόφευτκη η παραίτηση της Διοικήτριας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Θα πρέπει, ωστόσο, προστίθεται,  για τις  λύσεις που θα δοθούν να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση  με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ΔΗΣΥ επαναφέρει παλαιότερη πρόταση του κόμματος για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, οτι τα δεδομένα όπως εχουν διαμορφωθεί στην Κεντρική Τράπεζα επιβάλλουν την παραίτηση της Διοικήτριας. Πρόσθεσε ότι οι άριστοι των αρίστων έχουν αποτύχει σημειώνοντας ότι και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής θα πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ανεξάρτητα αν κάποιοι θυματοποιούνται.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχασε το κύρος και την αξιοπιστία της.  Σύσσωμο το Διοικητική Συμβούλιο και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, θα πρέπει να θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε γιατί όταν είχε προκύψει θέμα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων της κυρίας Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε ότι τα προβλήματα είχαν λυθεί με την αλλαγή του συμβολαίου της. Σε προσωπικό επίπεδο, ανέφερε, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη για την άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες.

Για να υπάρξει ανόρθωση απαιτείται κάθαρση δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Γι ' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες. Κάποιοι, τονισε, θα πρέπει αυτόβουλα να παραιτηθούν από πολιτειακές και κρατικές θέσεις και κάποιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.  Αν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, τόνισε, αδυνατούν να το πράξουν, τότε ο λαός έχει την ευθύνη να αναλάβει την εκτέλεση αυτού του έργου.

Παραίτηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής ζητούν και οι Οικολόγοι. Ο Πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Περδίκης, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προειδοποίησε πως αν η κυρία Γιωρκάτζη δεν υποβάλει οικειοθελώς παραίτηση, ξεκινά μια δύσκολη δικαστική μάχη. Ο κύριος Περδίκης, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός, όπως είπε, ότι μεγάλο μέρος της σύσκεψης αναλώθηκε στο θέμα της διαρροής και δημοσίευσης της λίστας με τα δάνεια βουλευτών, στο θέμα της κρίσης των θεσμών, και στην πρόταση Τορναρίτη για διάλυση της βουλής.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε οτι δεν κατέθεσε οποιαδήποτε πρόταση στην σύσκεψη των αρχηγών, καθώς ισχύουν οι θέσεις του κόμματος για παραίτηση της Διοικήτριας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής. Είναι αποκλειστική ευθύνη του και δικαίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις που ο ίδιος κρίνει για να ξεπεραστεί η κρίση.

Δεν αποκλείεται οι αποφάσεις του Προέδρου να ανακοινωθούν απόψε, καθώς στις 6 το απόγευμα θα δεχθεί τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, στις 1900 τα εκτελεστικά μέλη και στις 1945 τη Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.