Λάβρος εναντίον όλων και επί όλων

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε και πως δεν χρειάζεται να πουν τα κόμματα στην κυβέρνηση τι θα πράξει σε ό,τι αφορά τη στάση της Λευκωσίας έναντι των ελληνικών θέσεων στο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης.

Τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτες οι συμβουλές και οι εισηγήσεις, προσθέτοντας ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε εκτεταμένες συνομιλίες και είναι κοινές οι θέσεις σε όλα τα θέματα που έχουν συζητήσει.
Εξάλλου, σε ομιλία στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία των Χαρίτων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου πως δεν είναι με τις απειλές που θα δημιουργηθει η προοπτική λύσης. Ανέλυσε τη θέση της κυβέρνησης για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την αναστολή των συνομιλιών και έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλο το λαό της και ότι τα οφέλη από την αξιοποίησή του, θα τα απολαύσουν μετά τη λύση του Κυπριακού όλοι, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έστειλε το μήνυμα σε όσους ξένους συμβουλεύουν για επανέναρξη των συνομιλιών, πως θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου. "Με την αποκατάσταση των πραγμάτων", υπέδειξε, "θα επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος".

Απάντηση και στον Βρετανό ύπατο αρμοστή
Σχολιάζοντας εξάλλου δήλωση του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας Ρικ Τοντ στην εφημερίδα "Καθημερινή" για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και ότι το απευθείας εμπόριο αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως είναι καλύτερα σε μια περίοδο, κατά την οποία χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, να αποφεύγονται αναφορές που δεν ευσταθούν.
Ο Ρικ Τοντ υποστήριξε ότι για τον κανονισμό για το εμπόριο, η Βρετανία κάνει ό,τι όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα, προσθέτοντας ότι η πολιτική των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα υπάρχει από το 2004.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως θα πρέπει να μελετηθούν καλύτερα οι νομικές γνωματεύσεις που υπάρχουν.
Απάντησε και στη θέση του Βρετανού ύπατου αρμοστή, ο οποίος ερωτηθείς για τη συζήτηση Κύπρου-Ρωσίας για στρατιωτική συμφωνία, ανέφερε πως η Κύπρος θα αποφασίσει για τις σχέσεις με τη Μόσχα. Ωστόσο, παρέπεμψε στην κοινή θέση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία.
Ερωτηθείς για βρετανική παραίνεση, ουσιαστικά, να ληφθεί υπόψιν η κοινή θέση, ο Πρόεδρος απάντησε πως ο ίδιος δεν θα έκανε παραινέσεις στη βρετανική κυβέρνηση. "Η Κύπρος", τόνισε, "είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει. Η συμφωνία με τη Ρωσία αφορά ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχομένως παραχώρηση κάποιων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη δική του χώρα ίσως με υπερβολή, αλλά παραχωρούνται και σε άλλες χώρες".

Σύνταξη: Στέλλα Μιχαήλ
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Στο 20%- 30% κυμαίνεται η επισκεψιμότητα στα κέντρα αναψυχής, σύμφωνα με Πρόεδρο ΟΣΙΚΑ
12:52
Υπό κράτηση ο 18χρονος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο δυστύχημα στην Πάφο με θύμα 23χρονο
12:25
Αποσωληνώθηκε ο τραυματίας καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ
12:03
Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την διχοτόμηση, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής
11:44
Εντείνονται οι προκλήσεις και τα αδιέξοδα, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι λέει ο ΥΠΕΣ
11:23
Τζερόμ Πάουελ: Στοίχημα η μείωση του πληθωρισμού στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Fed
11:07
Σε προληπτική καραντίνα τέθηκαν πέντε Κύπριοι ταξιδιώτες, οι οποίοι έφθασαν από τη Νότιο Αφρική
10:53
Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα, σε ατμόσφαιρα βίας και διαφθοράς
10:33
ΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 1-2 : Μεγάλο διπλό με buzzer του Σάκχοφ στο 90'
10:15
Με αποχή από τα μαθήματα απαντούν αύριο οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης στα μέτρα
10:05
Παραλλαγή Όμικρον: Οι ΗΠΑ εξαίρουν «τη διαφάνεια» της Νότιας Αφρικής
09:57
ΠΑΕΕΚ – Δόξα 1-2 : Δεύτερη νίκη μεγάλης σημασίας με Τιντζανί
09:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand