Κόμματα προς Λονδίνο: θέμα εισβολής και κατοχής το κυπριακό

Ο εκπρόσωπος Tύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα τη στάση της Βρετανίας στο ζήτημα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και της προώθησης του κανονισμού για το απ' ευθείας εμπόριο.

Υπέδειξε ότι η κατάσταση στη οποία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της τουρκικής κατοχής και της διεθνούς παρανομίας.

Ο κύριος Λουκαϊδης σημείωσε ότι η αλλαγή του στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει με τη νομιμοποίηση της τουρκικής παρανομίας, αλλά με την άρση της.

Επισήμανε ότι τέτοιου είδους κινήσεις, δεν εξυπηρετούν το στόχο για επίλυση του κυπριακού και επανένωση της πατρίδας.

Τέτοιες θέσεις, κατέληξε, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή η ΕΔΕΚ καθότι όπως σημειώνει εξισώνουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ωμή βία του επιδρομέα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου υπέδειξε ότι η μόνη αντικειμενική πραγματικότητα η οποία υπάρχει στην Κύπρο είναι η κατοχή με τον Τούρκο εισβολέα να παραμένει στο απυρόβλητο προσθέτοντας ότι σε αυτό συνέτεινε και η διαχρονική βρετανική πολιτική στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι μόνο με αποδέσμευση της πλευράς μας από την αποτυχημένη τακτική που ακολουθεί καθ' υπόδειξη και της Βρετανίας, μπορεί να υπάρξει προοπτική λύσης.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι προφανής στόχος της Βρετανίας είναι να εκβιάσει την πλευρά μας με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την υπονόμευση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως αν η Βρετανία επιθυμεί να βγάλει τους Τουρκοκύπριους από τη δήθεν απομόνωση, θα πρέπει να συμβάλει στην απομάκρυνση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε ολόκληρος ο λαός να συμβιώσει χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

Φιλοτουρκικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι προωθούν τις θέσεις τους δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυστοστόμου, κληθείσα να σχολιάσει τις θέσεις του Βρετανού Αρμοστή.
Η τουρκική διπλωματία, είπε, φαίνεται να κάνει καλή δουλειά και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προκλητικά αιτήματα και την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, υπέδειξε ότι οι Βρετανοί είναι καιρός να πάψουν να επιχειρούν εκφοβισμό της Κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού με ψεύτικους μπαμπούλες.

Ούτε η Βρετανία ούτε η Κομισιόν, είπε, μπορούν να εφαρμόσουν τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο όσο και αν το θέλουν, διότι απαιτείται η σύμφωνος γνώμη και η συναίνεση της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Αυτός είναι και ο λόγος, κατέληξε, που έμεινε εδώ και 11 χρόνια στο ράφι.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία ΡΙΚ Τοντ αναφέρθηκε στη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι το απευθείας εμπόριο αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ρικ Τοντ υποστήριξε ότι για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, η Βρετανία κάνει αυτό που όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει ομόφωνα, προσθέτοντας ότι η πολιτική των Βρυξελλών στο θέμα υπάρχει από το 2004.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.