«Η απουσία πλαισίου για εκποιήσεις, τροχοπέδη για νέα δάνεια»

Η Ελληνική Τράπεζα, βασιζόμενη στην υψηλή ρευστότητά της, στοχεύει να αυξήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιό της και να εξεύρει τρόπους αξιοποίησης των ρευστών διαθεσίμων της, δηλώνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος Μπερτ Πιλς, σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσθέτει ότι η Τράπεζα στοχεύει να διπλασιάσει την παραχώρηση νέων δανείων το 2015, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Προειδοποιεί ωστόσο ότι η απουσία του κατάλληλου πλαισίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, αποτελεί τροχοπέδη στην παραχώρηση νέων δανείων και παρακωλύει την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων.
«Η απουσία ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου, καθιστά την παραχώρηση νέων δανείων πιο δύσκολη. Σημαίνει επίσης μεγαλύτερη δυσκολία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να διοχετευθούν είτε απευθείας είτε να προέλθουν από επενδυτικά ταμεία που επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Πιλς, οι επενδυτές δεν αρέσκονται στην αβεβαιότητα και ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει μακροπρόθεσμα, θα ανοίξει την αγορά και θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να επιστρέψουν. «Αυτό είναι κρίσιμο», συμπληρώνει.
Στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πιλς, ο οποίος ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του στα μέσα Ιανουαρίου, τονίζει ότι η Ελληνική Τράπεζα θα μπορούσε να εμπλακεί και στην αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων, καθιστώντας σαφές πως δεν έχει εισέλθει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο που να διευκολύνει τέτοιες συναλλαγές.
Ο κ. Πιλς πιστεύει ότι τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο θα αρχίσουν την κάθοδο, εφόσον μειώνονται και τα καταθετικά επιτόκια.
Εκτιμά ότι, ακολουθώντας πιο συνετές τραπεζικές πρακτικές, η Ελληνική Τράπεζα στην ουσία βγήκε αλώβητη από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2012, που οδήγησε την κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνει ότι η Τράπεζα κάλυψε τις δυνητικές κεφαλαιακές της ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να ζητήσει κρατική στήριξη.
Επισημαίνει ότι, ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα είδε την καταθετική της βάση να αυξάνεται σταθερά το 2014 και το 2015.
«Ήμασταν μια σχετικά συντηρητική τράπεζα και ως αποτέλεσμα, δεν υποβλήθηκε σε οποιαδήποτε διαδικασία εξυγίανσης, ούτε κρατικοποιηθήκαμε ούτε ανακεφαλαιοποιηθήκαμε με ίδια μέσα. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο συντηρητισμού και εξετάζουμε τρόπους να επενδύσουμε τα ρευστά διαθέσιμά μας ίσως κάπως διαφορετικά, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνετής διαχείρισης που η τράπεζα είχε στο παρελθόν», προσθέτει ο κ. Πιλς.
Ο Ολλανδός τραπεζίτης χαρακτηρίζει «πρόκληση» την υψηλή ρευστότητα της τράπεζας σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης δανείων, στον απόηχο μιας οικονομικής συρρίκνωσης εδώ και τρία και πλέον χρόνια, αλλά και λόγω των αρνητικών επιτοκίων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην υπερβολική ρευστότητα, τονίζοντας δε ότι «νοιώθει πολύ καλά».
Υποδεικνύει ότι «σε συνθήκες αβεβαιότητας, είναι καλύτερα να έχεις ρευστότητα, που σημαίνει ότι είσαι ισχυρός, σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να μεγαλώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Πιλς, ο σημαντικότερος μεσοπρόθεσμος τρόπος είναι η μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου και η εξέταση τρόπων επένδυσης των ρευστών διαθεσίμων της Τράπεζας.
«Το πρώτο βήμα είναι τα δάνεια και το δεύτερο είναι η επένδυση των ρευστών διαθεσίμων με ένα πιο διεκδικητικό τρόπο, χωρίς όμως να αναλαμβάνουμε υπερβολικά επίπεδα κινδύνου», προσθέτει.
Σε σχέση με το σχέδιο παραχώρησης φθηνών εταιρικών δανείων με επιτόκιο από 3%, συνολικού ύψους €70 εκατομμυρίων, ο κ. Πιλς είπε στο ΚΥΠΕ πως η τράπεζα σε δύο μόλις βδομάδες, έλαβε αιτήσεις δανείων που ανέρχονται σε €45 εκατ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:13

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.