Times: Η Ελλάδα στέλνει τους μετανάστες της στη Γερμανία

Μυστική συμφωνία της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης με Σύρους πρόσφυγες ώστε να εκδοθούν επίσημα έγγραφα διαμονής τους στη χώρα και ταξιδιωτικά έγγραφα ως αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με συμμορίες διακίνησης ανθρώπων, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας Times. Η συμφωνία φέρεται να έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, με περίπου 200 πρόσφυγες να έχουν αποκτήσει αυτά τα επίσημα χαρτιά.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα έγγραφα αυτά επιτρέπουν στους πρόσφυγες να διεκδικήσουν άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σε μια συμφωνία που «βόλευε» και τις δύο πλευρές. «Οι Σύροι δεν ήθελαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα επειδή η οικονομία ήταν σε κρίση και δεν υπήρχαν πολλές δουλειές. (…) Η Ελλάδα δε θέλει πρόσφυγες και πασχίζει να διατηρηθεί ζωντανή εν μέσω αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες για την αποπληρωμή χρεών 240 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι συντάκτες επικαλούνται Σύρους που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα και λένε ότι έπεισαν τις ελληνικές αρχές να τους παράσχουν τα επίσημα έγγραφα διαμονής. Όταν τα απέκτησαν, μπόρεσαν να κλείσουν πτήσεις για χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, «πιο γενναιόδωρες» προς τους μετανάστες.
 
Οι Times αποκάλυψαν τους ισχυρισμούς των προσφύγων στις γερμανικές αρχές, με το Βερολίνο να «απαιτεί απαντήσεις από την Αθήνα» για την ενέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται, Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με οργή. «Είμαι βαθιά έκπληκτος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει τα πάντα γρήγορα και πλήρως. Ασφαλώς αν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν ενήργησε σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί και να διωχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλώνει στην εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Μάιερ.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας (που φέρει ως τίτλο «Θυμός καθώς η Ελλάδα στέλνει τους μετανάστες της στη Γερμανία»), ενημέρωση έχει λάβει και ο νέος αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε άγνοια, αλλά δεσμεύθηκε πως θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:09

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του Med9
21:34
Την αυστηρή προσήλωση της ΚΔ στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ επισήμανε ο ΠτΔ στην Αθήνα
21:06
EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή
20:42
EUMED9-Εμ. Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας
20:16
153 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:51
Η Ουάσινγκτον προτρέπει και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ
19:49
Μόνο την «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα διατηρεί το Λονδίνο - Ευνοϊκές αλλαγές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
19:24
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand