Ουκρανία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις- προσπάθειες "διάσωσης" εκεχειρίας

Αδυνατεί το Κίεβο να αποσύρει τα βαρέα όπλα από το μέτωπο λόγω της μη τήρησης της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές, ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία κοντά στη Μαριούπολη.

Οι αυτονομιστές στοχεύουν να προσαρτήσουν την ελεγχόμενη από το Κίεβο Μαριούπολη για να υπάρξει χερσαία γέφυρα ανάμεσα στην Κριμαία και τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι στην προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Παρά τα θετικά βήματα, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων το Σάββατο και η συμφωνία της Κυριακής για απόσυρση του πυροβολικού, δεν υπάρχουν ελπίδες για ειρήνευση στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε νέα επίθεση των ανταρτών στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής στο χωριό Σιρόκιν, 15 χλμ. από τη Μαριουπολη.

Μέσα σε 24 ώρες δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε το Κίεβο, το οποίο υποστήριξε επίσης πως 20 άρματα μάχης, πυροβόλα και 50 στρατιωτικά φορτηγά από τη Ρωσία, φορτωμένα με πυρομαχικά, διέσχισαν τα σύνορα με προορισμό το Νοβοαζόφσκ, βάση των ανταρτών, 30 χλμ. από τη Μαριούπολη.

Εκτός από τη Μαριούπολη, στόχοι των πυρών των ανταρτών έγιναν επίσης δύο χωριά κοντά στο Ντονέτσκ.

Αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμήρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι αν γίνουν σεβαστά τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, τονίζοντας ότι κανένας δεν επωφελείται από οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Φίλιπ Χάμοντ αμφισβήτησε την πρόθεση της Ρωσίας για ειρήνευση στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι αν οι αυτονομιστές επεκταθούν περαιτέρω, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με επιπρόσθετες κυρώσεις από τη Δύση.

Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Αντάνας Λινκεβίσιους επέκρινε τους δυτικούς για τις αντιδράσεις τους έναντι των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και ανέφερε το ενδεχόμενο απειλών εναντίον των βαλτικών χωρών εκ μέρους της Ρωσίας. Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έμεινε σχεδόν αμετάβλητη παρά την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, υποστήριξε ο κ. Λινκεβίσιους.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.