Ντάιζελμπλούμ: Εξετάζεται η ελληνική λίστα

Η επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού προγράμματος εξετάζεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι η Αθήνα απέστειλε έγκαιρα το τρισέλιδο περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ερωτηθείς αν η λίστα είναι επαρκής, ο κύριος Νταισελμπουμ περιορίστηκε να πεί, "θα σας ενημερώσουμε".

Ενημερώνοντας την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κύριος Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προβεί, αλλά είναι και νέα κυβέρνηση με διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ότι πάντα υπήρχε ευελιξία στο πρόγραμμα για διαπραγματεύσεις επί αλλαγών, τόσο στα μέτρα που περιλαμβάνονται όσο και τα χρονοδιαγράμματα. Πρώτα όμως, τόνισε, θα πρέπει να δούμε, αν η Ελλαδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αν θα υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό είναι προυπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Θα πρέπει, κατέληξε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση για τις αλλαγές που επιθυμεί η νέα Ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο. Χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής, βήμα επαναφοράς της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας.

 

Επανέλαβε πως υπήρξε απώλεια εμπιστοσύνης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση συμπληρώνοντας πως η ελληνική λίστα με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι μόνον το πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος έως ότου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

 

Τόνισε ότι χρήματα των παρακρατηθέντων δόσεων θα εκταμιευθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Και τότε θα γίνει και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπογράμμισε πάντως πως το Eurogroup ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σχολιάζοντας δε με νόημα πως η μόνη κυβέρνηση που μίλησε για Grexit ήταν η κυβέρνηση της Βρετανίας.

 

«Το Grexit απλά δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δε θα ετοιμάσουμε καν σκέψεις για αυτό. Δουλειά μου είναι να κρατήσω [την ευρωζώνη] αδιάσπαστη, θα μείνουμε μαζί», τόνισε.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο, skai.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:02

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-26 στη Ρωσία
18:18
Eλλάδα-Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα, 331 διασωληνωμένοι, 31 νέοι θάνατοι
18:03
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή
17:53
Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα τους νόμους για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού
17:40
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πόλη Χρυσοχούς
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand