Εμπλοκή σε σκάνδαλο για δύο πρώην Υπ. Εξ. της Βρετανίας

Στη δίνη πολιτικού σκανδάλου έχουν βρεθεί δύο πρώην Υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι νυν βουλευτές σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ των Συντηρητικών και Τζακ Στρο των Εργατικών, μετά την κρυφή κινηματογράφησή τους από δημοσιογράφους να προσφέρουν με το αζημίωτο τις προσβάσεις τους και τις γνωριμίες τους σε υποτιθέμενη εταιρεία από το Χονγκ Κονγκ.

Αμφότεροι αρνούνται μετά βδελυγμίας ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες, ωστόσο ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για ένα ακόμα σκάνδαλο «ρευστού αντί πρόσβασης».

Οι Συντηρητικοί αποφάσισαν το απόγευμα της Δευτέρας να αναστείλουν την κομματική ιδιότητα του σερ Μάλκολμ, ο οποίος αντιμετωπίζει και την πιθανότητα να καθαιρεθεί από την προεδρία της πιο ισχυρής κοινοβουλευτικής επιτροπής, αυτήν που έχει την ευθύνη για τις υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας και την ασφάλεια της χώρας.

Οι δημοσιογράφοι που προσέγγισαν τους δύο βετεράνους πολιτικούς, από την Daily Telegraph και την εκπομπή Dispatches του Channel 4, προσποιήθηκαν τους εκπροσώπους ενός πρακτορείου επικοινωνών με την ονομασία PMR, το οποίο δήθεν αναζητούσε Βρετανούς πολιτικούς για ένταξη στην ομάδα των συμβούλων του.

Σε μία από τις μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις ο Τζακ Στρο περιέγραψε πώς δρούσε «κάτω από το ραντάρ» χρησιμοποιώντας την επιρροή του για να προωθήσει αλλαγές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λογαριασμό μιας εταιρείας πρώτων υλών, την ED&F Man, η οποία τον πλήρωνε 60.000 στερλίνες τον χρόνο.

Ο σερ Μάλκολμ φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορούσε να κανονίσει «χρήσιμη πρόσβαση» σε κάθε Βρετανό πρέσβη στον κόσμο. Περιέγραψε τον εαυτό του ως «αυτοεργοδοτούμενο», παρά τον ετήσιο βουλευτικό μισθό των 67.000 στερλινών. «Θα εκπλαγείτε από το πόσο ελεύθερο χρόνο έχω», είπε στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο πολιτικοί έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του κοινοβουλευτικού επιτρόπου αρμόδιου για τη διαγωγή των βουλευτών, ενώ ο κ. Στρο συμφώνησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Εργατικό Κόμμα.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.