Όχι σε μαζικές εκποιήσεις για αδύναμες ομάδες πληθυσμού

"Η ανησυχία της Τράπεζας Κύπρου παραμένει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχουν ήδη καθυστερήσει, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί χώροι και η καθυστέρηση είναι ζημιογόνα, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό".

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Patrick Hourican, τονίζοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη σε μια συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και στη γενικότερη της υποχρέωση να συμβάλει έμπρακτα στην έξοδο της χώρας από τη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Όπως σημειώνει, "μετά την πρόσφατη διαρροή ιδιωτικής συνομιλίας που είχα με ανώτατα μέλη της διεύθυνσης της Τράπεζας, δημιουργήθηκε δυστυχώς μια λανθασμένη εντύπωση πως κατηγόρησα την πολιτική ηγεσία ότι εσκεμμένα προστατεύει τους μεγάλους οφειλέτες της Τράπεζας".
Ο κ. Hourican διευκρινίζει ότι "παρόλο που γενικώς δεν σχολιάζουμε κατ' ιδίαν συνομιλίες, θέλω να ξεκαθαρίσω πως μια τέτοια κατηγορία κατά του πολιτικού συστήματος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρόθεσή μου και πως τα συγκεκριμένα σχόλια, εκτός των συμφραζομένων της γενικότερης συζήτησης στα πλαίσια της οποίας έγιναν, δίνουν μια εντύπωση η οποία είναι, ενδεχομένως, λανθασμένη. Δεν ήταν πρόθεσή μου να εκτοξεύσω μια τέτοια κατηγορία". Προσθέτει ότι γύρω από το όλο θέμα υπάρχουν πολλές ειλικρινείς ανησυχίες. "Η αδυναμία μας να λειτουργήσουμε με βάση ένα ξεκάθαρο, γρήγορο και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο", επεξηγεί ο κ. Hourican, "που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες, προκαλεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια όλων μας να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας".
Διαβεβαιώνει ότι, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην Τράπεζα Κύπρου στα τέλη του 2014, "θα διαδραματίσουμε υπεύθυνα τον ρόλο μας στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου, μέσα από την προσεκτική παραχώρηση δανείων και τη δίκαιη αντιμετώπιση των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας που σήμερα βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια".
Ο κ. Hourican τόνισε εκ νέου πως "η Τράπεζα Κύπρου δεν θα προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού". Σημείωσε ωστόσο ότι "για να λειτουργήσει ορθά ένα τραπεζικό σύστημα και για να εξυπηρετήσει στον μέγιστο βαθμό και με ασφάλεια την οικονομία που στηρίζει, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και λειτουργικός νομικός μηχανισμός που να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα ασφάλεια ως προς τις εξασφαλίσεις που έλαβε από δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό το σημείο αφορά ουσιαστικά στους μεγάλους δανειολήπτες".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του Med9
21:34
Την αυστηρή προσήλωση της ΚΔ στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ επισήμανε ο ΠτΔ στην Αθήνα
21:06
EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή
20:42
EUMED9-Εμ. Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας
20:16
153 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:51
Η Ουάσινγκτον προτρέπει και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ
19:49
Μόνο την «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα διατηρεί το Λονδίνο - Ευνοϊκές αλλαγές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
19:24
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand