Ελληνικό ζήτημα: Διαβεβαιώσεις, διαψεύσεις, δηλώσεις, εκτιμήσεις...

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Αθήνα και Βρυξέλλες, για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα εντός της ημέρας. Πυρετός επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ετοιμασία έκθεσης αξιολόγησης, η οποία θα τεθεί ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνέρχονται αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, κατηγορώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση για λάθη.
Σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση σε νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.Υπέδειξε παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της χώρας. "Αυτό", σημείωσε, "πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία".
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι άπειροι ή απλώς θρασείς, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε μεγάλη πείρα, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα. "Δεν το θεωρώ", είπε, "μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης να βρίζει ένας πρωθυπουργός τους Γερμανούς στις προγραμματικές δηλώσεις, δύο φορές σε μια εβδομάδα". Πρόσθεσε ότι αυτό οδηγεί σε αναγέννηση δυσάρεστων αισθημάτων.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε διαφωνία με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν 6 χώρες με μισθό χαμηλότερο και διερωτήθηκε πώς τα Κοινοβούλια των χωρών αυτών θα επικυρώσουν το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της έχει ζητηθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η Μίνα Αντρέεβα έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει κατάλογο και ότι η χρονική διορία εκπνέει.
Νωρίτερα, πηγή από τις Βρυξέλλες φέρεται να δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκε να παρουσιάσει μέχρι απόψε.
Η ίδια πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο κατάλογος παρελήφθη, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν σήμερα από τους θεσμούς.

Εξάλλου, ο επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Βήτα για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα και μόνο σχέδιο και η Ελλάδα είναι εντός.
Σε συνέντευξη στο γαλλικό κρατικό κανάλι, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι, όχι μόνο δεν μελετά σχέδιο πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αλλά και απαγορεύει να μελετηθεί κάτι τέτοιο. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", πρόσθεσε, "επιθυμεί πραγματικά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".
Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος μέχρι τώρα, ο Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι είχε στόχο την αναζήτηση συμβιβασμών για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις δημοκρατίες να εισακουσθούν και να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Πρόσθεσε ότι αναμένει απόψε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει γίνει κατανοητό ότι, εκτός από φιλοδοξία, χρειάζεται να υπάρχει και ρεαλισμός.

Το τρισέλιδο περίγραμμα των προτάσεων της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις εστάλη από χθες στους δανειστές και θα γίνουν παρατηρήσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην τελική πρόταση.
Το περίγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, πάταξης της διαφθοράς και αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές Αρχές.
Διευκρίνισε ότι οι θεσμικοί παράγοντες θα υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης προς τους υπουργούς της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες άφηναν να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πιθανή, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι μεταρρυθμίσεις που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7.000.000.000 ευρώ.
Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου βενζίνης και τσιγάρων, απ' όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1.500.000.000 και 800.000.000 ευρώ.
Αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει 2.500.000.000 ευρώ από τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς και άλλα 2.500.000.000 ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου, Κατερίνα Μηλιώτη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand