Αύριο πρωί η λίστα των μεταρρυθμίσεων - σε αναμονή οι Βρυξέλλες

Η Ελλάδα αποστέλλει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες τον τελικό κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, βάσει της συμφωνίας που επιτεύθχηκε στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής.

Στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Περιλαμβάνεται ακόμα μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, με προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων και την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Ο κατάλογος περιέχει και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, για το φορολογικό σύστημα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την πάταξη του λαθρεμπορίου, με έμφαση σε καύσιμα και καπνό και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.
Αν ο κατάλογος εγκριθεί, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ανάψουν και επισήμως το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται έκτακτο Γιούρογκρουπ εντός της ίδιας ημέρας.
Οι Βρυξέλλες τελούν σε αναμονή μέχρι την παραλαβή του τελικού καταλόγου από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, παραλήπτες του καταλόγου είναι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αρχικά, επί του καταλόγου θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών με πιθανότερη μια επικοινωνία μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, Πιέρ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ και θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών.
Στόχος που τίθεται από πλευράς Βρυξελλών είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.
Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πότε θα φθάσει στις Βρυξέλλες, η τελική μορφή του καταλόγου.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου
Ανταπόκριση: Φάνης Παπαθανασίου - Αθήνα, Βαγγέλης Δεμίρης - Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.