Ουκρανία: Εκεχειρία παντού... εκτός από το Ντεμπάλτσεβε

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές να βομβαρδίζουν περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη Ντεμπάλτσεβε και να αρνούνται να συνεργαστούν με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Οι μάχες μαίνονται στο Ντεμπάλτσεβε, κομβική περιοχή που ελέγχει τη σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Τα φιλορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο προσπάθειες για κατάληψη της πόλης και δεν έπαψαν να προασπίζονται την περιοχή παρά την επιβολή της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί μέρος της γραμμής του μετώπου στην οποία πρέπει να ισχύσει η εκεχειρία.

Οι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι δεν τηρεί την συμφωνηθείσα στο Μινσκ εκεχειρία, καταγγέλλοντας 27 επιθέσεις εναντίον τους. Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε 112 παραβιάσεις της εκεχειρίας τις τελευταίες 24 ώρες από τους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και 25 τραυματίες.

Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν συνεχείς βομβαρδισμούς στην περιοχή ακόμα και μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας ενώ δήλωσαν ότι είδαν τουλάχιστον έξι τανκ, στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στο δάσος δέκα χλμ. δυτικά του Ντεμπάλτσεβε.
Δεδομένης της κατάστασης, το Κίεβο αρνείται να αποσύρει τον βαρύ οπλισμό.

Παρότι δόθηκε ασφαλές πέρασμα στις περικυκλωμένες δυνάμεις του Κιέβου από τους αυτονομιστές, αν παραδώσουν τον οπλισμό τους, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Ντεμπάλτσεβε.

Το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο, με τους φιλορώσους να τονίζουν ότι θα εγκαταλείψουν τις συνομιλίες του Μινσκ αν η Ουκρανία αποφασίσει να συμμαχήσει με οποιαδήποτε χώρα της Δύσης, υιοθετώντας έτσι μία εκ των κόκκινων γραμμών της Μόσχας, η οποία φοβάται πιθανή είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις

Η ΕΕ εξέδωσε νέα λίστα ονομάτων αυτονομιστών και Ρώσων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι κάλεσε τη Ρωσία και τους αυτονομιστές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να συνεργαστούν με τον ΟΑΣΕ επιτρέποντας στους παρατηρητές να εισέλθουν στο Ντομπάλτσεβε.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι υποστηρίζει με στρατιωτικές δυνάμεις τους αυτονομιστές, με την τελευταία να αρνείται κατηγορηματικά την ανάμειξή της στις συγκρούσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η εκεχειρία είναι «εύθραυστη» προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν και άλλα. Δεν υπήρχαν εγγυήσεις για την επιτυχία των συμφωνηθέντων στο Μινσκ, προσέθεσε μιλώντας στα γερμανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτραπεί στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:11

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Είχε προειδοποιήσει για τα φάρμακα λέει το υπουργείο Υγείας
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.