Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στην Τουρκία

ANNA ANDREOU smallΤης Άννας Ανδρέου

Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στην Τουρκία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν πλέον όλοι έπειτα και από το τελευταίο φονικό στην Μερσίνα με θύμα μια 20χρονη η οποία έμεινε τελευταία στο λεωφορείο.

Ο οδηγός κατεύθυνε το λεωφορείο σε απόμερο μέρος, προσπάθησε να την βιάσει, εκείνη αντιστάθηκε, του έριξε σπρέι πιπεριού, εκείνος θύμωσε ακόμη περισσότερο και την σκότωσε. Στη συνέχεια με την βοήθεια του πατέρα και του αδελφού του την έκαψαν για να μην βρεθούν τα ίχνη της. Τελικά η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει και τους τρεις και το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις στην Τουρκία που ξεκίνησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. «Οζγκετζάν Ασλάν», το όνομα της κοπέλας είναι αυτό που συζητείται περισσότερο από κάθε άλλο αυτές τις μέρες στην Τουρκία.

«Ντρέπομαι που ζω σε μια χώρα που μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι μόνη της στο λεωφορείο», άκουσα ανθρώπους να λένε. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη συζήτηση την άκουσα πολλές φορές. Όπως το 2008 με την Ιταλίδα ακτιβίστρια που προσπάθησε να περάσει από την Τουρκία για να πάει στο Ισραήλ με ωτοστόπ ερχόμενη από το Μιλάνο, αλλά τελικά την βίασε ένας φορτηγατζής και την σκότωσε. Όπως με την δολοφονία της 18χρονης Μουνεβέρ Καράμπουλουτ η οποία σκοτώθηκε στο σπίτι του φίλου της, και μετά με πριόνι την κατακερμάτισαν και την πέταξαν στα σκουπίδια.

aslan2-compressed

 

Η βία ενάντια στην γυναίκα είναι ένα θέμα που βρίσκεται σχεδόν συνέχεια στην επικαιρότητα. Οι γυναίκες φροντίζουν να έχουν πάντοτε στις τσάντες τους ειδικά σπρέι για να τα χρησιμοποιούν σε ώρα ανάγκης. Αν δεν συνοδεύονται, φροντίζουν πάντοτε να προσέχουν το ντύσιμό τους και να ντύνονται όσο πιο «κλειστά» γίνεται. Η λέξη «κλειστή» στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τις γυναίκες που φορούν μαντίλα αλλά χρησιμοποιείται και για γυναίκες οι οποίες ντύνονται συντηρητικά, με τρόπο ώστε να καλύπτεται ο λαιμός και τα πόδια. Γυναίκα με ντεκολτέ η με μίνι φούστα, αποτελεί σχεδόν «κατάσταση συναγερμού», εκτός και αν η γυναίκα αυτή φροντίσει να κυκλοφορήσει στις περιοχές που θεωρούνται καθαρά «ευρωπαϊκές», όπως αποκαλούνται οι αναπτυγμένες περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τέτοιες περιοχές είναι το Νισάντασι ή το Μπεμπέκ, οι οποίες όμως είναι πολύ περιορισμένες. Κι αν πάλι μια γυναίκα θέλει να κυκλοφορήσει βράδυ μόνη της, τότε πρέπει να επιστρέψει με ταξί μέχρι στην είσοδο του σπιτιού της, αφού ασφαλώς βεβαιωθεί ότι και το ταξί είναι ασφαλές. Είναι και κάποιες περιοχές που μια γυναίκα δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ χωρίς συνοδεία. Πάντως η κάθε γυναίκα που ζει στην Τουρκία έχει τουλάχιστον μια ιστορία να διηγηθεί.

Και αυτή τη φορά με τη δολοφονία της Οζγκετζάν οι γυναίκες άρχισαν, για πρώτη φορά, να διηγούνται αυτές τις ιστορίες. Μέσω του τουίτερ χιλιάδες γυναίκες άρχισαν να λένε τις δικές τους εμπειρίες. «Κάθε μέρα που περνά είναι άνευ αξίας να είσαι γυναίκα σε αυτή τη χώρα» έγραψε η διάσημη Τουρκάλα ηθοποιός Μπερέν Σαάτ. Δηλώσεις αποτροπιασμού έκαναν σχεδόν όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, από τον Πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της χώρας. Και όπως πάντα, τέθηκε ξανά το ζήτημα της θανατικής ποινής. Ένα ζήτημα που πάντοτε συζητείται για λίγο διάστημα και μετά ξεχνιέται, μέχρι το επόμενο σκληρό επεισόδιο.

aslan3-compressed

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.