AIDS: νέο επιθετικό στέλεχος εντοπίστηκε στην Κούβα

Ένα νέο στέλεχος του ιού HIV που διαδίδεται στην Κούβα προκαλεί AIDS μόλις ένα με τρία χρόνια μετά τη μόλυνση, προειδοποιούν οι ερευνητές που το ανακάλυψαν.

Η εξέλιξη της λοίμωξης είναι τόσο ραγδαία ώστε η διάγνωση και η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να έρθουν υπερβολικά αργά.

Χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, η λοίμωξη HIV χρειάζεται κατά μέσο όρο πέντε με δέκα χρόνια πριν εξελιχθεί σε AIDS, το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας που προκαλεί τελικά θάνατο από ευκαιριακές λοιμώξεις.

Το νέο στέλεχος του AIDS είναι διαφορετικό και δείχνει να έχει προκύψει από το συνδυασμό διαφορετικών υποτύπων του ιού. Το όνομα που του δόθηκε είναι CRF19.

Η μελέτη που αναγνωρίζει το νέο στέλεχος ξεκίνησε όταν γιατροί στην Κούβα ενημέρωσαν ερευνητές στο Βέλγιο ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς εκδήλωναν AIDS σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα της Αν-Μίκε Βαντάμ, καθηγήτριας στο βελγικό πανεπιστήμιο της Λέουβεν, εξέτασε δείγματα αίματος από 73 ασθενείς στην Κούβα που είχαν προσβληθεί πρόσφατα από HIV.

Οι ασθενείς αυτοί, από τους οποίους οι 52 είχαν ήδη εκδηλώσει AIDS, συγκρίθηκαν με μια ομάδα 22 ασθενών που είχαν εκδηλώσει AIDS έπειτα από μια κανονική, μακρά περίοδο καλής υγείας.

Στους ασθενείς της πρώτης ομάδας ανιχνεύθηκε το νέο στέλεχος του HIV, το οποίο δείχνει να είναι υβριδικό: φέρει γενετικό υλικό από τρεις διαφορετικούς υπότυπους, A, D και G. Οι υπότυποι αυτοί πιθανότατα είχαν την ευκαιρία να ανασυνδυαστούν στον οργανισμό κάποιου ασθενή που είχε την ατυχία να μολυνθεί από πολλά διαφορετικά στελέχη του HIV ταυτόχρονα.

Οι ασθενείς που έφεραν το νέο στέλεχος CRF19 παρουσίασαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του ιού στο αίμα και πολλοί έπασχαν ήδη από ευκαιριακές λοιμώξεις.

Ο λόγος για τον οποίο το CRF19 είναι τόσο επιθετικό έχει σχέση με το πώς ο ιός μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, εξηγούν οι ερευνητές, ο ιός HIV συνδέεται σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων που ονομάζεται υποδοχέας CCR5. Έπειτα από αρκετά χρόνια, ο ιός αλλάζει συμπεριφορά και αρχίζει να συνδέεται με έναν διαφορετικό υποδοχέα, τον CXCR4. H αλλαγή αυτή συμπίπτει γενικά με την εκδήλωση AIDS.

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:11

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand