Στο αυριανό Eurogroup και το θέμα της Κύπρου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το θέμα της Κύπρου, θα συζητηθεί αύριο στο Γιούρογκρουπ, για την κατάσταση όπως διαμόρφωνεται, λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Θα γίνει, πρόσθεσε, ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών και από τους τεχνοκράτες της Τρόικας σε σχέση με την κατάσταση των πραγμάτων. Για το θέμα της Ελλάδας, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς,ώστε να κωδικοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Η κωδικοποίηση των θέσων αυτών, πρόσθεσε, θα βοηθήσει το αυριανό Γιούρογκρουπ, ώστε να γίνει μια στοχευμένη συζήτηση και να διερευνθηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει θετική κατάληξη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κύριος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η στήριξη της Λευκωσίας προς την Αθήνα, είναι δεδομένη.

 

Συνομιλίες μόνο με ακύρωση της τουρκικής Navtex

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι να ακυρώσει η Τουρκία την παράνομη Νavtex, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ντερβίς Ερογλου στη Χαραυγή ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος για να αρχίσει η διαδικασία  πάρε-δώσε και για αυτό δεν επιστρέφει στις συνομιλίες, ο κύριος Χριστοδυλίδης είπε ότι όσο πλησιάζουν οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα,  ο κύριος Ερογλου θα προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. Εκείνο που ο Ντερβίς Ερογλου αλλά και η Τουρκία καλούνται να απαντήσουν, πρόσθεσε,  είναι γιατί έξι μέρες πριν από την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, η θεματολογία των οποίων είχε μάλιστα συμφωνηθεί, η Αγκυρα επέλεξε να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες. Είναι ένα ερώτημα, σημείωσε,  το οποίο η Τουρκία πρέπει να απαντήσει τόσο στους τουρκοκύπριους, αλλά και ένα ερώτημα που προκύπτει από τις συναντήσεις του Προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το θέμα των συγκλίσεων, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι ένας αντικειμενικός κριτής, ο οποίος θα δει τις προτάσεις που ο κύριος Ερογλου έχει υποβάλει στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα περιπτώσεις, όπου αυτές οι θέσεις, δεν έχουν καμιά σχέση με τις συγκλίσεις. Αρα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, κανένας πλέον δεν πιστεύει το επιχείρημα του Ντερβίς Ερογλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος για να αρχίσει τη διαδικασία πάρε-δώσε.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19
09:07
Μόνος πρώτος στην κορυφή ο Βόλος
09:01
Πρώτος τίτλος για τον Κεραυνό
08:58
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ η Ομόνοια
08:56
Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής
08:54
Λευκωσία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν χθες βράδυ ζημιές και προβλήματα
08:50
Ο πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ άσκησε έφεση
08:46
Οδοφράγματα: Από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι δεν θα επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό
08:40
Κ. Μητσοτάκης προς Α. Γκουτέρες: Η λύση του Κυπριακού ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ
08:32
Τον σοβαρό τραυματισμό 28χρονου διερευνά η Αστυνομία Πάφου
08:24
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
08:15
23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand