ΕΚΤ για Ελλάδα: Μην αφήσετε να τραβήξουμε σκανδάλη

Σαφέστατη προειδοποίηση για το ελληνικό ζήτημα, απευθύνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ενόψει της τακτικής συνεδρίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το "Bloomberg", ένα μόλις 24ωρο μετά την απόφαση για επέκταση, κατά 5.000.000.000 ευρώ (συνολικά, €65 δις), του ποσού επείγουσας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ καλεί ουσιαστικά το Γιούρογκρουπ να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. "Μη μας κάνετε να τραβήξουμε τη σκανδάλη για τις ελληνικές τράπεζες", φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του "Bloomberg".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης από τον ELA εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας. Σήμερα, συναντώνται στις Βρυξέλλες οι Έλληνες διαπραγματευτές και οι πιστωτές της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να βρεθεί σε μια θέση που θα λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ- χωρίς πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. "Αν οι συνομιλίες για μια συμφωνία(χρηματοδότησης)-γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν ξανά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο θα παρέχει περισσότερα κεφάλαια ή θα απειλήσει με βέτο, όπως συνέβη και για την Κύπρο πριν από δύο χρόνια", αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνέρχεται στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το καθοριστικής σημασίας Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Για το βέτο και τη διακοπή της παροχής ρευστότητας, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Αν έως το τέλος Φεβρουαρίου, δεν εξευρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, η Ελλάδα θα βρεθεί ξαφνικά χωρίς χρηματοδοτικούς πόρους, για πρώτη φορά την τελευταία σχεδόν πενταετία, σημειώνει το "Bloomberg", επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τη στάση της για το θέμα του ELA, στην αμέσως επόμενη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου, στην Κύπρο.

Πηγή: Βloomberg

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Σε ανοιχτή φυλακή μετατρέπεται η Ευρώπη για τους Μουσουλμάνους, υποστηρίζει ο Ερντογάν
09:42
Ισραήλ: Κλιμακώνει τις επιδρομές στη Γάζα - Αντιμετωπίζει ταραχές στο εσωτερικό
09:40
Αντιπλημμυρική προστασία στην Αραδίππου από τα υπό κατασκευή φράγματα
09:31
Αφγανιστάν: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν
09:24
Δημοπρατήθηκαν για 2,5 εκ. συλλογή και προσωπικά έπιπλα του σχεδιαστή Kenzo.
09:16
Έσπασαν αλυσίδες μετάδοσης του ιού με το lockdown δηλώνει η Μαρία Κολιού
09:06
Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για διπλασιασμό παραγωγής εμβολίων κατά Covid-19
09:00
ΥΠΕΣ:Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
08:59
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand