Αγνοούμενοι: Σάλος με τις ταυτοποιήσεις

Ερωτήματα δημιουργούνται από την παράδοση σε οικογένεια αγνοουμένου οστών που δεν ανήκαν μόνο στον προσφιλή τους αλλά και σε άλλα τρία άτομα.

Η υπόθεση αφορά τα οστά του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Γεώργιου Φορή και το θέμα έφερε στο φως η εφημερίδα "ο Φιλελεύθερος".
Σύμφωνα με την εφημερίδα η οικογένεια του αγνοούμενου είχε αμφιβολίες κατά πόσον τα οστά που τους παρέδωσε η Διερευνητική Επιτροπή, ανήκαν στον αγνοούμενο πατέρα, και ζήτησε από τη ΔΕΑ επανεξέταση των δειγμάτων.
Πήρε όμως αρνητική απάντηση γι’ αυτό αποφάσισε να αναθέσει με δικά της έξοδα στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, την επανεξέταση οστών που της παραδόθηκαν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μέρος των οστών δεν ανήκουν στον αγνοούμενο Γεώργιο Φορή, αλλά και σε τρία άλλα πρόσωπα.
Τα όστα του Γεώργιου Φορή εντοπίστηκαν σε πηγάδι στην περιοχή Ορνίθι στην κατεχόμενη Αφάνεια.Επικρίσεις εναντίον της ΔΕΑ διατύπωσε η εγγονή του Γεώργιου Φορή, Μελίνα, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα".
Όπως είπε, ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή επανεξέταση των οστών, επειδή υπήρχαν αμφιβολίες ότι επρόκειτο για τον αγνοούμενο παππού της.
Εξέφρασε, επίσης, παράπονο, επειδή οι αξιωματούχοι της ΔΕΑ δεν βοήθησαν την οικογένειά της και προσπάθησαν, όπως είπε, να την αποτρέψουν να απευθυνθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.Ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Επιτροπής στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος μιλώντας στο Πρωϊνο Δρομολόγιο ανέφερε ότι η οικογένεια είχε αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ταυτοποίησης,  υποστηρίζοντας ότι ο αγνοούμενος συγγενής τους δεν είχε σφραγισμένα δόντια.
Επισήμανε ότι, αφού διερευνήθηκε το θέμα, οι συγγενείς ενημερώθηκαν πως από τα οστά που είχαν εντοπιστεί, τα μισά έτυχαν γενετικών αναλύσεων, μεταξύ των οποίων και η γνάθος, και διαπιστώθηκε ότι ανήκε στον αγνοούμενο Γεώργιο Φορή.
Ο κύριος Νέστορος, υπέδειξε ότι αποτελεί διεθνή πρακτική, όπως, για λόγους οικονομίας, να μην γίνονται, αναλύσεις σε όλα τα οστά που παραδίδονται.Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν για τα οστά του Γεωργίου Φορή, θα πρέπει να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής διερεύνησης από τη ΔΕΑ, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις προς την οικογένεια.

Σύνταξη: Άλκης Ανδρέου, Φίλιππος Φιλίππου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:12

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
07:00
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.