Αγκαλιασμένοι και στο θάνατο

Αγκαλιασμένο ζευγάρι σε τάφο του 3.800 π.Χ. ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη θέση «Ξαγκουνάκι» κοντά στο σπήλαιο Αλεπότρυπα, στην περιοχή Διρού στην Ελλάδα. Στην περιοχή βρέθηκε ακόμα μια διπλή ταφή, ενός άντρα και μιας γυναίκας σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση.

Οι ταυτόχρονες διπλές ταφές είναι ιδιαιτέρως σπάνιες και οι εν λόγω είναι από τις αρχαιότερες διπλές ταφές του κόσμου. 

Έχουν χρονολογηθεί με τη μέθοδο άνθρακα C14 ενώ η ανάλυση DNA έδειξε ότι τα οστά ανήκουν σε νεαρό άνδρα και γυναίκα. Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 π.Χ. αποκαλύφθηκαν επίσης: διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα, όπως προκύπτει από χρονολογήσεις, χρησιμοποιείτο από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική εποχή 6.000- 3.200 π.Χ. ως οικιστικός και ταφικός χώρος. 

Ανακαλύφθηκε ακόμα κυκλικό οστεοφυλάκιο, διαμέτρου τεσσάρων μέτρων με βοτσαλόστρωτο δάπεδο.

Επίσης, βρέθηκαν ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα από δεκάδες άτομα όπως και κεραμική, χάντρες και εγχειρίδιο (μικρό σπαθί), χαρακτηριστικά ευρήματα της ύστερης Μυκηναϊκής εποχής. 

tafos-diro3-compressed

 

 

 

tafos-diro2

Εικάζεται ότι η περιοχή χρησιμοποιείτο για την μεταφορά και δευτερογενή ταφή ατόμων, γεγονός που την καθιστά μοναδικό παράδειγμα για την Μυκηναϊκή εποχή. Από την προκαταρκτική μελέτη φαίνεται ότι οι νεκροί βρίσκονται σε δευτερογενή απόθεση, μεταφέρθηκαν δηλαδή από την αρχική θέση ταφής τους στο «Ξαγκουνάκι».

Η αρχαιολογική έρευνα εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού, που ολοκληρώθηκε το 2014. Επικεφαλής του προγράμματος ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων δρ Γ.Α. Παπαθανασόπουλος σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη δρ. Α. Παπαθανασίου). 

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: tovima.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.