Χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα - εκ νέου στη συνεδρία της Δευτέρας

Το Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως και τη Δευτέρα, οπότε και οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται εκ νέου σε τακτική συνεδρία.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, τις συζητήσεις, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.
Είπε επίσης ότι έγιναν βήματα προόδου, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε κοινά συμπεράσματα.
"Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό", ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα ξανα-συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή βάση.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος.
Είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα και ότι ορισμένα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές ότι αυτή ήταν η προτιμότερη επιλογή.
Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει "διττή θέληση". Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Το Γιούρογκρουπ συμφώνησε σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.
"Στο πλαίσιο αυτό", είπε, "Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Γιούρογκρουπ θα προχωρήσει σε απολογισμό, στην επόμενη συνεδρίασή του".
Ο κ. Γκραμένια πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις.
"Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα", ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Πρόσθεσε ότι έγιναν συζητήσεις και τέθηκε η θέση ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία, η οποία πρέπει να επεκταθεί.
"Εμείς", πρόσθεσε, "εξηγήσαμε ότι οι Έλληνες πολίτες μάς εξέλεξαν με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος".
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.
"Στο πλαίσιο αυτό", ανέφερε, "καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη".
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμα ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε πολλά σημεία και με πολλούς.

Σύνταξη: Άλκης Ανδρέου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.