Χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα - εκ νέου στη συνεδρία της Δευτέρας

Το Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως και τη Δευτέρα, οπότε και οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται εκ νέου σε τακτική συνεδρία.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, τις συζητήσεις, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.
Είπε επίσης ότι έγιναν βήματα προόδου, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε κοινά συμπεράσματα.
"Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό", ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα ξανα-συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή βάση.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος.
Είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα και ότι ορισμένα κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές ότι αυτή ήταν η προτιμότερη επιλογή.
Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει "διττή θέληση". Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Το Γιούρογκρουπ συμφώνησε σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.
"Στο πλαίσιο αυτό", είπε, "Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Γιούρογκρουπ θα προχωρήσει σε απολογισμό, στην επόμενη συνεδρίασή του".
Ο κ. Γκραμένια πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις.
"Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα", ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Πρόσθεσε ότι έγιναν συζητήσεις και τέθηκε η θέση ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία, η οποία πρέπει να επεκταθεί.
"Εμείς", πρόσθεσε, "εξηγήσαμε ότι οι Έλληνες πολίτες μάς εξέλεξαν με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος".
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.
"Στο πλαίσιο αυτό", ανέφερε, "καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη".
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμα ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε πολλά σημεία και με πολλούς.

Σύνταξη: Άλκης Ανδρέου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα
21:54
Νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας στο Αιγαίο
21:42
Ρεσιτάλ προκλήσεων και αιτημάτων από την Άγκυρα
21:33
Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»
21:14
ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν εκ νέου στρατιωτικά την Ουκρανία
20:28
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας
20:17
Ο Ιρανός Πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί
19:51
Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
19:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 28/09/22
18:46
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρότεινε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
18:43
Το σενάριο δολιοφθοράς το επικρατέστερο όσον αφορά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream
18:13
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Φασουρίου στη Λεμεσό
18:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand