Ισχυρό ψήφισμα Ευρωβουλής για τους αγνοουμένους - video

Ισχυρό ψήφισμα για το θέμα των αγνοουμένων πέρασε υιοθέτησε σήμερα η Ευρωβουλή.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα" η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους αφορμή δόθηκε από την υπόθεση των τάφων στο κατεχόμενο Ορνίθι οι οποίοι όταν ανοίχθηκαν ήταν κενοί.

Με το ψήφισμα, είπε, καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει αμέσως όλες τις σχετικές αποφάσεις και να ανοίξει τα αρχεία της για διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων αλλά πρωτίστως να καλείται να σταματήσει το άνοιγμα τάφων και τη μεταφορά οστών.

{mp4}theo{/mp4}

H Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα το οποίο κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο κατεχόμενο χωριό Ορνίθι.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές. Το κείμενο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο χωριό Ορνίθι όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)" και "να τηρήσει πλήρως την υποχρέωση της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαίρει παράλληλα το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοούμενους ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Τονίζει επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει ικανοποίηση για τα κονδύλια που παρείχε, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.
 
Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.