Ισχυρό ψήφισμα Ευρωβουλής για τους αγνοουμένους - video

Ισχυρό ψήφισμα για το θέμα των αγνοουμένων πέρασε υιοθέτησε σήμερα η Ευρωβουλή.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα" η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους αφορμή δόθηκε από την υπόθεση των τάφων στο κατεχόμενο Ορνίθι οι οποίοι όταν ανοίχθηκαν ήταν κενοί.

Με το ψήφισμα, είπε, καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει αμέσως όλες τις σχετικές αποφάσεις και να ανοίξει τα αρχεία της για διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων αλλά πρωτίστως να καλείται να σταματήσει το άνοιγμα τάφων και τη μεταφορά οστών.

{mp4}theo{/mp4}

H Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα το οποίο κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο κατεχόμενο χωριό Ορνίθι.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές. Το κείμενο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα καταδικάζει τη μετατόπιση τάφων στο χωριό Ορνίθι όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)" και "να τηρήσει πλήρως την υποχρέωση της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαίρει παράλληλα το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοούμενους ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Τονίζει επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει ικανοποίηση για τα κονδύλια που παρείχε, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.
 
Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Αυστριακά ΜΜΕ: Από τις 14 Μαΐου τουρίστες από όλες τις χώρες της ΕΕ μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα
20:17
Ανόρθωση - Ενημέρωση για τα εισιτήρια του τελικού
19:57
Γερμανία : Η ΕΕ να προμηθευτεί εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας
19:55
Στ. Κυριακίδου: Θα επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού 70%, τα ΚΜ να προετοιμαστούν για πιστοποιητικό
19:35
Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Η ΕΕ πρέπει να δείξει στην Τουρκία ότι λειτουργεί ενωμένη
19:31
Στον Κουρτς το βραβείο για την "Ελευθερία των ΜΜΕ" - Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία
19:06
Μπ. Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς
19:03
Χαλάρωση περιορισμών κατά Covid στη Σκωτία από τη Δευτέρα
18:40
Ελλάδα: Επικηρύχθηκαν με 300.000 ευρώ οι δράστες της δολοφονίας της 20χρονης στα Γλυκά Νερά
18:26
Στα κέρδη επέστρεψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
18:21
Άφιξη πλοιαρίου με 63 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Λάρνακας σήμερα το απόγευμα
18:05
Ελλάδα-Κορονοϊός: 3.197 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι, 732 οι διασωληνωμένοι
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand