Κυπριακό, οικονομία και Ουκρανία στη συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ

Συμφωνία για αναθέρμανση και επιτάχυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας σε όλους τους τομείς υπήρξε στη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με θετική διάθεση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν όπως ανανεωθούν τα υπάρχοντα πρωτόκολλα συνεργασίας και σχέδια δράσης στις διμερείς σχέσεις.

Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των δύο υπουργών έγινε αναλυτική συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία, οι συνέπειες της οποίας αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Ο κύριος Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον ομόλογό του της Ρωσίας ότι η Ελλάδα είναι πάντα διατεθειμένη, στον βαθμό που μπορεί και της ζητηθεί, να συμβάλει στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, καθώς επίσης να συμβάλει στη διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων, που υπάρχουν στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι ουδέποτε έφεραν τα αποτελέσματα που επεδίωκαν εκείνοι που τις αποφάσιζαν ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης και συμβολής στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τη ρωσική ηγεσία για τη σταθερή στάση υποστήριξης προς την Κύπρο, γεγονός, σημείωσε, που δίνει αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για συμμετοχή και συνεργασία της ελληνικής πλευράς στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί από τη Ρωσία και θα καταλήγει στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ο κύριος Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα τιμά την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, η οποία τάσσεται υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να πολιτικοποιείται και να θυσιάζεται η συνεργασία αυτή σε κάποιες γεωπολιτικές φιλοδοξίες τρίτων χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι στη Ρωσία η πιστωτική κατάσταση δεν είναι πολύ απλή, λόγω της μονομερούς παράνομης πολιτικής των δυτικών ομολόγων της, εάν υπάρξει από την κυβέρνηση της Ελλάδας κάποιο αίτημα για δανειακή βοήθεια, φυσικά και θα εξεταστεί.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την υποστήριξη των προσπαθειών εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Μόσχα τόνισε, εκτιμά ότι αποφάσεις μπορούν να λάβουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο και οι ξένοι παίκτες, κατά την έκφρασή του, πρέπει να βοηθήσουν σε συμφωνία με συναίνεση και αμοιβαίο υπολογισμό συμφερόντων.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
06:35
Ρέιντζερς - Άρης στις 22:00
06:19
Πέθανε ο Χένρι Κίσιγκερ
06:12
Διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν
06:01
Επιστολή Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Ζητά την αποκατάσταση το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη
05:51
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Εφαρμογή μέτρων σήμερα για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 30/11/2023
05:28
29 Νοεμβρίου
Παρέμβαση Ζάχαροβα για τα γλυπτά του Παρθενώνα
20:48
Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός
20:08
Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο για επέκταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
19:59
Δύο παιδιά 8 και 15 ετών σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη
19:52
Φάρμακα και αναλώσιμα αποστέλλει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας η Κυπριακή Δημοκρατία
17:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand