Τους κύπριους της λίστας Λαγκάρντ ζητά η βουλή

Την λίστα Λαγκάρτ στην οποία εμπεριέχονται τα ονόματα 350 ελληνοκυπρίων ή ατόμων με κυπριακή καταγωγή, ή ξένων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ζητά η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίχτηκαν από το 1969 μέχρι το 2006 και ανέρχονται στους 553.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την οποία θα ζητήσει επισήμως να καταθέσει στη βουλή τη λίστα Λαγκάρτ. Ο κύριος Συλλούρης υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν ήταν η αγία τράπεζα της διακίνησης λεφτών ή της απόκρυψης κεφαλαίων και της διαπλοκής. Είναι ακατανόητο, είπε, να μην έχει και η Κύπρος αυτή τη λίστα.

Την έρευνα για την λίστα Λαγκάρντ και τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, διεξήγαγαν μεγάλες εφημερίδες του κόσμου το 2010. Τα αρχεία απέσπασε από την τράπεζα HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής, Ερβέ Φαλσιανί. Στην λίστα περιέχονται τα ονόματα 106 χιλιάδων ατόμων σε όλο τον κόσμο και τα ποσά φθάνουν στα 100 δις δολάρια.

Η Επιτροπή Θεσμών θα ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, για τις εκροές καταθέσεως την περίοδο πριν και κατά το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσαν ότι στόχος είναι η ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας της τράπεζας και η τιμωρία των ενόχων.

Διαρροή Χούριγκαν

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε επίσης να καλέσει σε 15 μέρες τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζόν Χούριγκαν, να την πληροφορήσει για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον πολιτικών προσώπων, για κάλυψη μεγαλο-οφειλετών προς τις Τράπεζες στις ηλεκτρονικές επιστολές που διέρρευσε.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:16

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.