Με βοήθεια της τεχνολογίας ο εντοπισμός αισχροκέρδειας στα καύσιμα

 Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και με πλήρη διαφάνεια το Υπουργείο Εμπορίου δίνει την μάχη για αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στα καύσιμα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας δήλωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι θα καταγράφονται καθημερινώς οι τιμές των καυσίμων σε όλα τα πρατήρια και θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν τα φθηνότερα πρατήρια.

Ο Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με όλους του εμπλεκόμενους, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και σε τρεις βδομάδες θα καταθέσουν εισηγήσεις στην Βουλή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι υπάρχει η εντύπωση ότι όταν αυξάνονται των καυσίμων διεθνώς, αυξάνονται οι τιμές αμέσως και στην Κύπρο. Ενώ όταν μειώνονται διεθνώς οι τιμές, στην Κύπρο, μειώνονται ύστερα από παρέλευση βδομάδων. Με την ίδια λογική και τα ίδια επιχειρήματα, είπε, αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων, ενώ σχεδόν ποτέ δεν μειώνονται όταν μειώνονται τα καύσιμα.

Οι βουλευτής Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ και Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, επέκριναν τους αρμόδιους, γιατί τόσα χρόνια διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας και έπρεπε να έλθει ο Γενικό Ελεγκτής για να καταθέσει εισηγήσεις για αλλαγή του συστήματος ελέγχου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατέθεσε πρόταση νόμου για καθορισμού πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, όχι με απόφαση του Υπουργού, αλλά με απόφαση επιτροπής στην οποία θα συμμετάσχουν και οι οργανώσεις καταναλωτών. Πρότεινε επίσης κατάργηση της εμπιστευτικότητας στα στοιχεία των εταιριών.

Ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε «δεν είμαστε παλαβοί για να αποδεχόμαστε τις θέσεις των εταιριών. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αισχροκέρδειας και πρέπει οι εταιρίες να σταματήσουν να παίζουν το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι».

Εκπρόσωποι εταιριών κατέθεσαν συγκριτικό κατάλογο με τις τιμές στην Κύπρο και την Ευρώπη, πριν από τους φόρους, τα τελευταία 5 χρόνια, στον οποίο καταδεικνύεται ότι η διαφορά στις τιμές είναι από ένα έως 4 σεντ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κύπρος εισάγει καύσιμα από όλες χώρες.

Κατά την συνεδρία δεν έλειψαν οι εντάσεις, όταν εκπρόσωπος εταιρίας δήλωσε ότι δεν έχει διάθεση να μιλήσει για τις τιμές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου κατήγγειλε ασέβεια προς το κοινοβούλιο.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.