Ανακαλύφθηκε φλάουτο 35.000 ετών

Αρχαιολόγοι υπό τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Nicholas Conard, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για είδη φλάουτου τα οποία οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Γερμανίας κατασκεύαζαν από κόκαλο αρκούδας και ελεφαντόδοντο μαμούθ τουλάχιστον 35.000 χρόνια πριν.

Η ανακάλυψη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα - συμπεριλαμβανομένων ένα γλυπτό γυναικείο γυμνό - που αποκαλύπτουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι είχαν μια εκλεπτυσμένη πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.

Μόλις μερικά πόδια μακριά από το φλάουτο των οστών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα της εικονιστικής τέχνης - το γλυπτό μιας γυναίκας σκαλισμένα από μαμούθ ελεφαντόδοντο, το οποίο ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, επίσης, μια σειρά από άλλες τέχνης, συμπεριλαμβανομένων γλυπτά του μαμούθ, λιοντάρια σπηλιά, και μυθικά μισή ζώο, μισό-ανθρώπινες μορφές.

Τα φλάουτα έγιναν από τους σύγχρονους ανθρώπους, που εξελίχθηκε στην Αφρική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, που φθάνουν στην Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια. Ραδιοχρονολόγηση από δύο εργαστήρια δείχνουν ότι οι αυλακώσεις είναι τουλάχιστον 35.000 χρόνια παλιό, και δεδομένης της κατανομής τους στην ανασκαφή, Conard εκτιμά ότι χρονολογούνται περίπου 40.000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον Conard οι αυλακώσεις είναι επίσης απτή απόδειξη των καινοτόμων ταλέντων των σύγχρονων ανθρώπων.

Γιατί δημιουργήθηκε η μουσική

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς προέκυψε η μουσική. Ο Κάρολος Δαρβίνος πίστευε ότι η μουσική μπορεί να παρέχει στα άτομα μια καλύτερη ευκαιρία για την προσέλκυση συντρόφους και αναπαραγωγής. Άλλοι θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να αποδείξει τη δύναμη και την ενότητα μιας ομάδας και ορισμένοι πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν της εξέλιξης των άλλων γνωστικών ικανοτήτων, όπως η γλώσσα.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή:The Boston Globe

Top of Form

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
07:50
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Λαβρόφ
07:36
Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (Βίντεο)
07:22
Μεσανατολικό: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παρασκευή
07:13
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
06:26
Σήμερα, Πέμπτη η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει κλειστή
06:19
Μέρες πολέμου
06:13
12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand