Σε εξέλιξη οι εργασίες της σκυροδέτησης της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας

Χωρίς προβλήματα συνεχίζονται οι εργασίες της σκυροδέτησης της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Σε δήλωση του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι σήμερα εκτελείται η πιο καθοριστική φάση υλοποίησης του Έργου Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας προσθέτοντας ότι η σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας φέρνει ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πολυαναμενόμενου έργου στο κέντρο της Πρωτεύουσας.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο αρχιτέκτονας του έργου της Πλατείας Ελευθερίας Χρίστος Πασσάς (εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects) και ο διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, εργολάβος του έργου, είδαν σήμερα το πρωί από κοντά την πρόοδο της σκυροδέτησης της Πλατείας Ελευθερίας.
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 με στόχο την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών στο Δήμο Λευκωσίας.
Για την σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας εργάζονται 150 άτομα και θα χρησιμοποιηθούν 3.000 κυβικά μέτρα μπετόν, για το οποίο θα χρειαστούν 40 βαρέλες.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι ο Δήμος Λευκωσίας επενδύει στο κέντρο της πόλης και εκτιμά ότι τα κέρδη για τη Λευκωσία από την ολοκλήρωση του Έργου θα είναι πολλαπλασιαστικά. «Αυτή η επένδυση θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση του αστικού κέντρου. Δημιουργεί θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο για την κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά πιο σημαντικό δημιουργεί έναν πόλο έλξης που θα βοηθήσει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής», συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, σε δήλωση του, είπε ότι σήμερα δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά είναι δείγμα προόδου.
Ο κ. Λοής είπε ότι η Λευκωσία αξίζει να γιορτάσει όταν το έργο συμπληρωθεί και δοθεί στους πολίτες της για να το βιώσουν και να το απολαύσουν.

Ο Αρχιτέκτονας του έργου Χρίστος Πασά, σε δήλωση του εκ μέρους του γραφείου ZHA, είπε ότι σκοπός τους είναι να αναδιοργανωθεί λειτουργικά το κέντρο της πόλης, να επικαιροποιηθεί και να δημιουργηθεί μέσα από ένα πλέγμα συνιστωσών, η Λευκωσία του 21ου αιώνα.
«Δημιουργούμε μια πλατεία-πάρκο, ένα δημόσιο χώρο που αρχιτεκτονικά συνδέει το φυσικό και το τεχνητό περιβάλλον και καθοδηγείται από τις αρχές τις ανοικτοσύνης, της ελεύθερης πρόσβασης και διακίνησης για όλους και συνάμα προσφέρει ένα δυναμικό χώρο αναψυχής, με σεβασμό προς την οικολογία και τον πολιτισμό της Κύπρου, τόσο αυτόν του παρελθόντος αλλά και αυτόν του μέλλοντος. Σήμερα κατασκευάζεται το πρώτο σημαντικό μέρος του έργου, αυτή η αιωρούμενη πλατεία που συνδέει και ενώνει, αλλά που δεν είναι απλά γέφυρα. Αποτελεί και ένα χώρο-ορόσημο, ένα χώρο συνάθροισης και ανταλλαγής μεταξύ όλων των πολιτών της Λευκωσίας αλλά και των επισκεπτών της», συμπλήρωσε.Ανέφερε, επίσης, ότι το έργο δεν έχει τελειώσει και πρόσθεσε ότι στους επόμενους μήνες «θα δούμε αυτό το έργο τέχνης να ολοκληρώνεται με τα δάπεδα, σιντριβάνια, πράσινο και δέντρα και εγκαταστάσεις και να προχωρούμε με εμπιστοσύνη πλέον στις δυνάμεις μας, να μπαίνουμε στον αιώνα αυτό, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

Πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την σκυροδέτηση, σε δηλώσεις τους, είπαν ότι είναι κάτι πρωτοποριακό, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πρωτεύουσας, στην αναζωογόνηση του κέντρου. Ανέφεραν, επίσης, ότι το έργο έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, διότι είναι μία περιοχή που επικεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και πρόσθεσαν ότι είναι θετικό που τα έργα προχωρούν κανονικά.
Εξέφρασαν, τέλος, την ελπίδα ότι η ολοκλήρωση του έργου θα βελτιώσει την εικόνα της Λευκωσίας μετά από τόσα χρόνια κατασκευών και τούτο θα είναι προς το καλό της πρωτεύουσας και του κόσμου που θα μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Για την ασφάλεια των πολιτών και για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών έχουν καταρτιστεί ειδικές κυκλοφοριακές και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες αρχίζουν από το πρωί του Σαββάτου και λήγουν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Συγκεκριμένα από χθες Σάββατο 5 Δεκεμβρίου έκλεισαν για την κυκλοφορία οχημάτων οι οδοί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Κωστάκη Παντελίδη (από 8 μ.μ.) και η Λεωφόρος Ομήρου από τη συμβολή στην Πλατεία Σολωμού μέχρι και τη συμβολή στη Λεωφόρο Ευαγόρου (από 11 μ.μ.) ενώ η οδός Θερμοπυλών θα είναι κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου μεταξύ των ωρών 1-11 π.μ.

12313748 525809090927620 6355496248148908680 n
Πιο αναλυτικά:
- Από το πρωί του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2015 τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά μήκος του βορείου πεζοδρομίου στις οδούς Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Κωστάκη Παντελίδη.
- Η στάθμευση κατά μήκος των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Κωστάκη Παντελίδη δεν θα επιτρέπεται από τις 5 μ.μ. το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 γι’ αυτό όλα τα οχήματα θα πρέπει να έχουν μετακινηθεί.
- Η ώρα 8 μ.μ. του Σαββάτου, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις πιο πάνω οδούς και παράλληλα θα κλείσει η σκάλα πρόσβασης πεζής διακίνησης από το χώρο στάθμευσης της Τάφρου Ντ’ Αβίλα προς την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
- Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 η οδός Θερμοπυλών θα είναι κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων από τις 1 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ.. Θα υπάρχουν καθοδηγητικές πινακίδες για να την έξοδο οχημάτων από την οδό Τρικούπη.
- Ο χώρος στάθμευσης της Τάφρου Ντ’ Αβίλα θα λειτουργεί κανονικά. Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη σκάλα πρόσβασης πεζής διακίνησης προς τη γέφυρα Δώρου Λοίζου.
- Από χθες Σάββατο η ώρα 5 μ.μ., η πιάτσα ταξί που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο της αυλής του Δημαρχείου Λευκωσίας θα μετακινηθεί στην οδό Ρηγαίνης μετά την οδό Φωκίωνος και θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημείο αυτό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
- Η Λεωφόρος Ομήρου, από τη συμβολή στην Πλατεία Σολωμού μέχρι και τη συμβολή στη λεωφόρο Ευαγόρου, έκλεισε για την κυκλοφορία οχημάτων στις 11 μ.μ. του Σαββάτου και θα παραμείνει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών σκυροδέτησης.
- Το νότιο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ομήρου από τη συμβολή της Πλατείας Σολωμού μέχρι και τη συμβολή με τη Λεωφόρο Ευαγόρου θα είναι ελεύθερο για τη διακίνηση πεζών και θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά μήκος του πεζοδρομίου ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πεζών.
- Για λόγους ασφαλείας του κοινού η προσωρινή πεζογέφυρα που ενώνει τη Λεωφόρο Στασίνου με το Δημαρχείο Λευκωσίας έκλεισε στις 8 μ.μ. του Σαββάτου και θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Η πρόσβαση πεζών προς την παλιά Πόλη θα μπορεί να γίνεται, δυτικά μέσω της Πλατείας Σολωμού και ανατολικά μέσω της γέφυρας Δώρου Λοίζου (ΌΧΙ).
- Σημειώνεται ότι η πρόσβαση με τα οχήματα προς την παλιά πόλη θα πραγματοποιείται τόσο από την οδό Τρικούπη, όσο και από την οδό Βασιλέως Βουλγαροκτόνου, όπως γίνεται και τώρα.
- Σε όλες τις συμβολές και οδούς που επηρεάζονται και σε άλλα σημεία της πόλης θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων, τροχονόμοι του Δήμου Λευκωσίας και εκπρόσωποι της Τροχαίας Λευκωσίας οι οποίοι θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν τους πολίτες. Οι πολίτες προτρέπονται να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας και των τροχονόμων του Δήμου για τη δική τους διευκόλυνση και ασφάλεια.
- Την Κυριακή 6/12, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών του Δήμου Λευκωσίας θα είναι ανοιχτό για εξυπηρέτηση του κοινού από τις 9:30 π.μ., στο τηλέφωνο 22797007.
- Για λόγους ασφαλείας οι χώροι περιμετρικά της Πλατείας δεν θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό. Για όσους πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες σκυροδέτησης της γέφυρας της Πλατείας, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει το χώρο της καφετέριας του κολλεγίου CDA που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χώρο εργασιών στη γωνία της λεωφόρου Ομήρου με τη λεωφόρου Ευαγόρου. Ο χώρος θα είναι ανοικτός από τις 9 π.μ.
- Σημειώνεται ότι η πρόσβαση των πεζών στο χώρο της καφετέριας του κολλεγίου CDA μπορεί να γίνει από το νότιο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ομήρου και από τη λεωφόρο Ευαγόρου. Το κοινό προτρέπεται να σταθμεύει τα οχήματά του σε χώρους στάθμευσης εκτός της ζώνης εργασιών της σκυροδέτησης για τη δική του εξυπηρέτηση.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: ΚΥΠΕ, Δήμος Λευκωσίας, Αστυνομία

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σάμπο στη Λεμεσό
10:32
Το Ανώτατο ακύρωσε διατάγματα σύλληψης και έρευνας εναντίον ατόμων στην υπόθεση με το βαν
10:25
Οι διαιτητές του κυπέλλου
10:20
Η Ένωση Δήμων καλεί τη νέα Βουλή, που θα σχηματιστεί να επανεξετάσει τη Μεταρρύθμιση
10:13
Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύσσεται αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή
09:58
Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ μέσα σε τέσσερις ημέρες
09:44
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου
09:35
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Η συνέντευξη του Τσέντομιρ Γιανέφσκι για τον τελικό κυπέλλο
09:15
Η συνέντευξη του Τιμούρ Κετσπάγια για τον τελικό κυπέλλου
09:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand