Λαβρόφ: Σταθερή η στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλούσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα και συζήτησαν το Κυπριακό, την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κύριος Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται ενάντια στην επιβολή της όποιας λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή θα πρέπει να προέλθει μέσα από αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εξέφρασε επίσης εκτίμηση για τη στήριξη της Κύπρου στα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία, η οποία ενήργησε αυθαίρετα, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πριν από μερικές μέρες.

Ο κύριος Λαβρόφ απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Ιωάννη Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες με τον κύριο Λαβρόφ επαναβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας και συζητήθηκαν νέοι τρόποι συνεργασίας στο εμπόριο και τον πολιτισμό.

Ο κύριος Λαβρόφ, είπε ο κύριος Κασουλίδης, ενημερώθηκε για την πορεία του Κυπριακού, ενώ έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση για περιφερειακά και άλλα θέματα.
Πρόσθεσε πως επανατονίστηκε η ανησυχία της Κύπρου για την αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Άγκυρα.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να παράσχει, αν χρειαστεί, ανθρωπιστική βοήθεια για την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Συρία.
Διευκρίνισε πάντως, ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα βοήθεια.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα της Άγκυρας, θα συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου του Οασέ στο Βελιγράδι, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Η κατάρριψη του Ρωσικού βομβαρδιστικού, ανέφερε ο κύριος Λαβρόφ, ήταν αναίτια τονίζοντας ότι πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι οι ίδιες.

Δήλωσε ακόμη ότι την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αφορά η όποια απόφαση για τις εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να είναι συμφωνημένη και από τις δύο κοινότητες.

Ερωτηθείς για τη μη συνάντηση του με το Μουσταφά Ακκιτζί, είπε ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να δει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να διευθετηθεί η συνάντηση.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο κύριος Ομήρου εξέφρασε ευχαριστίες για την αλληλεγγύη της Μόσχας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, είπε, στηρίζεται σε θέσεις αρχών

Αναφέρθηκε και στις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στη στήριξη που τυγχάνει η Κύπρος από τη Ρωσία.

Αυτή την ώρα παρακάθεται σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίς το απόγευμα ο Ρώσος υπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση στη ρωσική πρεσβεία για τα 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και αμέσως μετά θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.