ΥΠΕΣ: Προτεραιότητα η βελτίωση των αστικών περιοχών

Η αναζωογόνηση και βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών περιοχών της Κύπρου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε σήμερα ο Σωκράτης Χάσικος προσθέτοντας πως «η συνέχιση των προσπαθειών για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και στην νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των αστικών περιοχών της Κύπρου, είναι ύψιστης σημασίας».


Σε χαιρετισμό του στη Λάρνακα όπου τέλεσε τα εγκαίνια του πολεοδομικού οδικού έργου «Κατασκευή/Βελτίωσης της Οδού Πιαλέ Πασιά», ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι το έργο, που συνδέει την περιοχή των  Φοινικούδων και του Μεσαιωνικού Κάστρου με την τουριστική περιοχή Μακένζη και το Αεροδρόμιο Λάρνακας, «εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Η συνολική ανάπλαση, της Πιαλέ Πασιά, συνέχισε «ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, υπό την  ευθύνη του Τμήματος Δημοσίων Έργων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας. Ο προϋπολογισμός ήταν της τάξης των 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Κράτος και το Δήμο Λάρνακας ως Πολεοδομικό Έργο».

Ο Υπουργός εξήγησε ότι «το έργο διαλαμβάνει ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, χώρους στάθμευσης, χώρους πρασίνου, τοπιοτεχνήσεις και αστικό εξοπλισμό, καθώς και έργα για προστασία του οδοστρώματος από τη θαλάσσια διάβρωση. Με την ολοκλήρωση του έργου έχει αναβαθμιστεί άμεσα, αισθητικά και λειτουργικά, το Παραλιακό Μέτωπο της Λάρνακας, επαναπροσδιορίζοντας την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου και των ανθρώπων του».

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, «το έργο θα έχει και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή, καθώς και επισκέπτες. Ιδίως, σε συνάρτηση με τις «Τρεις Πλατείες», πολεοδομικό έργο το οποίο επίσης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης την ίδια Προγραμματική Περίοδο και με τα πολεοδομικά έργα της Λεωφόρου Γιώργου Χριστοδουλίδη, της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Λεωφόρος Τιμάγια), της Λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη, Ά Φάση, του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας, Ά Φάση, του Πάρκου Ηρώων ΕΛΔΥΚ και της οδού Ζήνωνος Πιερίδη (πρώην Πλατεία Παλλάς), που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το Κράτος και το Δήμο Λάρνακας».

Αφού ανέφερε ότι «η αναζωογόνηση και βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών περιοχών της Κύπρου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών» ο Σωκράτης Χάσικος είπε πως «ένα κοινό χαρακτηριστικό των κυπριακών πόλεων είναι το σχετικά μικρό μέγεθος, η έλλειψη ‘ταυτότητας’, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, η απουσία δημόσιων μεταφορών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η απουσία χώρων πολιτισμού και η υποβάθμιση των ιστορικών τους κέντρων».

Σημείωσε ακόμα πως «η συνέχιση των προσπαθειών για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και στην νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των αστικών περιοχών της Κύπρου, είναι ύψιστης σημασίας».

Ανέφερε επίσης ότι «η ένταξη των παρεμβάσεων σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ‘απόκτηση ταυτότητας’ της κάθε πόλης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων, η αναγκαιότητα αναβάθμισης υποβαθμισμένων ζωνών, αποτελούν τα κριτήρια στα οποία θα βασιστούμε για την επιλογή των έργων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
ΟΦΗ - Ιωνικός 2-1 στο 90' με Λάμπρου
17:27
Ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στο Τιρόλο, η νέα παραλλαγή πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία λένε οι αρχές
17:20
Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 με ανατροπή και σοκαριστικό τραυματισμό για Νεϊμάρ
17:18
"Μίλησε" η κλάση του Βαλμπουενά, Ολυμπιακός-Βόλος 2-1 στο 90+1
17:04
Θετική απάντηση Υπ. Παιδείας στο αίτημα των οργανωμένων γονέων δημοτικής για διενέργεια rapid test και εκτός των σχολείων
16:54
4άρα και ξανά κορυφή για την ΕΝΠ, νίκες επίσης για Αγ.Νάπα και Αναγέννηση
16:31
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά από «φίλες χώρες» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος
16:19
Ομόνοια : Βίντεο από το ταξίδι στο Μπακού
16:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand