ΠτΔ κάλεσε επιχειρηματίες Κύπρου και Κιέβου να εργαστούν για νέες συνεργασίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Παρασκευή Ουκρανούς και Κύπριους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Κίεβο, να εργαστούν για να αναπτύξουν πιο πολλές συνεργασίες και σε άλλους τομείς.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στο Κίεβο από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ουκρανίας, τον CIPA και τον Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το γεγονός ότι συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Ουκρανία από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, καθώς και μία πολύ δυναμική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, είναι ενδεικτικά της σημασίας που η Κυβέρνησή του προσδίδει στην περαιτέρω εμβάθυνση των διαχρονικών φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας έτσι ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής της Ουκρανίας, από την 1η Οκτωβρίου 2015, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με απευθείας επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία ύψους 12,2 δις δολαρίων ΗΠΑ και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών που είναι δέκτες απευθείας επενδύσεων από την Ουκρανία ύψους σχεδόν έξι δις δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο όγκος εξαγωγών υπηρεσιών από την Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία έφτασε τα 67,2 εκατομμύρια δολάρια από την 1η Απριλίου 2015, ενώ η εισαγωγή υπηρεσιών από την Κύπρο στην Ουκρανία έφτασε τα 72,6 εκατομμύρια δολάρια.

Είπε ακόμη ότι φέτος έχει σημειωθεί αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία προς την Κύπρο της τάξης του 22%, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή σήμερα της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Κάλεσε Ουκρανούς και Κύπριους επιχειρηματίες να «εντοπίσετε σειρά νέων κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, καθώς και νέους τομείς για μελλοντική συνεργασία».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνησή του «θα διευκολύνει και θα προωθήσει ενεργά οποιεσδήποτε σχετικές πρωτοβουλίες και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας συνεργασία».

Παρόλο που η επενδυτική μας συνεργασία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, οι συναλλαγές μας σε τομείς όπως οι αερομεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός αλλά και η οικονομική, επιστημονική, τεχνολογική και βιομηχανική συνεργασία δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την προοπτική της σχέσης μας, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στους επιχειρηματίες για τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας και έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Απίθανη θεωρεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας ο Επικεφαλής των ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης
16:35
Ν.Νουρής:Προσδοκία πριν το τέλος του χρόνου να προωθηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βίντεο)
16:19
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Τα σημεία διενέργειας rapid test σήμερα Κυριακή 27/11
12:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand