Σαφείς υποδείξεις Βρυξελλών προς Άγκυρα για Κύπρο

Όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε χθες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, Κορεπέρ, στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, το κείμενο, που αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων για τη Διεύρυνση, έχει ενισχυθεί σε κάποια σημεία, με την προσθήκη και δύο νέων σημαντικών στοιχείων.
Το ένα αφορά τη Συμφωνία Επανεισδοχής μεταναστών και τον οδικό χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων και τονίζεται ρητώς η σημασία της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών-μελών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η συνεργασία και με τα 28 κράτη-μέλη σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το Συμβούλιο σημειώνει περαιτέρω ότι οι μονομερείς δηλώσεις ουδεμία νομική επίπτωση έχουν, απαντώντας ουσιαστικά στις τουρκικές αναφορές για μη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής στην περίπτωση της Κύπρου.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ένταξη κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς, που παραπέμπει στο βέτο που η Τουρκία ασκεί σε ανάλογες αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων
Στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο εκφράζει βαθειά απογοήτευση που η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθυμίζει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας.
Επιπλέον, επαναλαμβάνεται η αναφορά για ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους και εκφράζεται η ανάγκη αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κρατών-μελών. Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2014, στα οποία η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός των χωρικών υδάτων της και επί της ΑΟΖ της.
Για το Κυπριακό, το Συμβούλιο σημειώνει τις πρόσφατες ενθαρρυντικές εξελίξεις στις συνομιλίες και τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Επισημαίνει περαιτέρω ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Άγκυρας στη διαδικασία είναι κρίσιμης σημασίας.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στη Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.