Σαφείς υποδείξεις Βρυξελλών προς Άγκυρα για Κύπρο

Όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε χθες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, Κορεπέρ, στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, το κείμενο, που αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων για τη Διεύρυνση, έχει ενισχυθεί σε κάποια σημεία, με την προσθήκη και δύο νέων σημαντικών στοιχείων.
Το ένα αφορά τη Συμφωνία Επανεισδοχής μεταναστών και τον οδικό χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων και τονίζεται ρητώς η σημασία της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών-μελών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η συνεργασία και με τα 28 κράτη-μέλη σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το Συμβούλιο σημειώνει περαιτέρω ότι οι μονομερείς δηλώσεις ουδεμία νομική επίπτωση έχουν, απαντώντας ουσιαστικά στις τουρκικές αναφορές για μη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής στην περίπτωση της Κύπρου.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ένταξη κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς, που παραπέμπει στο βέτο που η Τουρκία ασκεί σε ανάλογες αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων
Στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο εκφράζει βαθειά απογοήτευση που η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθυμίζει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας.
Επιπλέον, επαναλαμβάνεται η αναφορά για ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους και εκφράζεται η ανάγκη αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κρατών-μελών. Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2014, στα οποία η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός των χωρικών υδάτων της και επί της ΑΟΖ της.
Για το Κυπριακό, το Συμβούλιο σημειώνει τις πρόσφατες ενθαρρυντικές εξελίξεις στις συνομιλίες και τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Επισημαίνει περαιτέρω ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Άγκυρας στη διαδικασία είναι κρίσιμης σημασίας.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
ΟΦΗ - Ιωνικός 2-1 στο 90' με Λάμπρου
17:27
Ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στο Τιρόλο, η νέα παραλλαγή πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία λένε οι αρχές
17:20
Σεντ Ετιέν - Παρί Σεν Ζερμέν 1-3 με ανατροπή και σοκαριστικό τραυματισμό για Νεϊμάρ
17:18
"Μίλησε" η κλάση του Βαλμπουενά, Ολυμπιακός-Βόλος 2-1 στο 90+1
17:04
Θετική απάντηση Υπ. Παιδείας στο αίτημα των οργανωμένων γονέων δημοτικής για διενέργεια rapid test και εκτός των σχολείων
16:54
4άρα και ξανά κορυφή για την ΕΝΠ, νίκες επίσης για Αγ.Νάπα και Αναγέννηση
16:31
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά από «φίλες χώρες» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος
16:19
Ομόνοια : Βίντεο από το ταξίδι στο Μπακού
16:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand