Επιπλέον κονδύλια της ΕΕ για πρόσφυγες

H EE είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 13 ακόμα εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο επίτροπος δήλωσε  ότι δεδομένων των σκληρών χειμερινών συνθηκών στις οποίες υπόκεινται πολλοί εκ των μεταναστών στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, αυτή η επιπλέον ανθρωπιστική στήριξη, θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη, τα απαραίτητα, όπως προσωρινή στέγαση, τροφή, περίθαλψη, νερό και υποδομές υγιεινής. Θα μειώσει επιπλέον την πίεση στις ήδη πιεζόμενες δυνατότητες των εθνικών υπηρεσιών στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στο πρόβλημα.
Το επιπλέον πόσο είναι διαθέσιμο μετά και τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα επισημοποιηθεί μετά τη Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας. Μετά την εκταμίευση, τα δυτικά Βαλκάνια θα έχουν ξεπεράσει τα 21 εκ. ευρώ σε κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Αυξήθηκαν οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο αριθμός αιτούντων ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 53% το τρίτο τρίμηνο του 2015 έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2015, ενώ στην ΕΕ συνολικά ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου - από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2015 - 413.000 άτομα ζήτησαν για πρώτη φορά προστασία σε κοινοτική χώρα - αριθμός διπλάσιος του προηγούμενου τριμήνου. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015 ο αριθμός των Ιρακινών και Σύρων που αναζητούν διεθνή προστασία έχει παραπάνω από τριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και φθάνει τις 45.000 και τις 138.000 αντιστοίχως. Ο αριθμός των Αφγανών έχει διπλασιαστεί και έχει φθάσει τις 56.500. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, ο υψηλότερος αριθμός αιτούντων ασύλου για πρώτη φορά κατεγράφη στη Γερμανία και την Ουγγαρία (26% επί των κοινοτικών χωρών), ακολουθούμενες από τη Σουηδία, την Ιταλία και την Αυστρία.
Από την αρχή του χρόνου πάνω από 900.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη  ΕΕ δια της θαλάσσιας οδού σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν προερχόμενα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μόνο το Νοέμβριο, έφτασαν 140.000, δηλαδή 10 φορές περισσότεροι από το Νοέμβριο του 2014. Το 83% αυτών πέρασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand