Επιπλέον κονδύλια της ΕΕ για πρόσφυγες

H EE είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 13 ακόμα εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο επίτροπος δήλωσε  ότι δεδομένων των σκληρών χειμερινών συνθηκών στις οποίες υπόκεινται πολλοί εκ των μεταναστών στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, αυτή η επιπλέον ανθρωπιστική στήριξη, θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη, τα απαραίτητα, όπως προσωρινή στέγαση, τροφή, περίθαλψη, νερό και υποδομές υγιεινής. Θα μειώσει επιπλέον την πίεση στις ήδη πιεζόμενες δυνατότητες των εθνικών υπηρεσιών στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στο πρόβλημα.
Το επιπλέον πόσο είναι διαθέσιμο μετά και τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα επισημοποιηθεί μετά τη Σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας. Μετά την εκταμίευση, τα δυτικά Βαλκάνια θα έχουν ξεπεράσει τα 21 εκ. ευρώ σε κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Αυξήθηκαν οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο αριθμός αιτούντων ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 53% το τρίτο τρίμηνο του 2015 έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2015, ενώ στην ΕΕ συνολικά ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου - από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2015 - 413.000 άτομα ζήτησαν για πρώτη φορά προστασία σε κοινοτική χώρα - αριθμός διπλάσιος του προηγούμενου τριμήνου. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015 ο αριθμός των Ιρακινών και Σύρων που αναζητούν διεθνή προστασία έχει παραπάνω από τριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και φθάνει τις 45.000 και τις 138.000 αντιστοίχως. Ο αριθμός των Αφγανών έχει διπλασιαστεί και έχει φθάσει τις 56.500. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, ο υψηλότερος αριθμός αιτούντων ασύλου για πρώτη φορά κατεγράφη στη Γερμανία και την Ουγγαρία (26% επί των κοινοτικών χωρών), ακολουθούμενες από τη Σουηδία, την Ιταλία και την Αυστρία.
Από την αρχή του χρόνου πάνω από 900.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη  ΕΕ δια της θαλάσσιας οδού σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν προερχόμενα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μόνο το Νοέμβριο, έφτασαν 140.000, δηλαδή 10 φορές περισσότεροι από το Νοέμβριο του 2014. Το 83% αυτών πέρασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.