Νταβούτογλου : Νέα αρχή στη ενταξιακή διαδικασία

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την σύνοδο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για νέα αρχή στη ενταξιακή διαδικασία.

Χαρακτήρισε επίσης βήματα προς τα εμπρός το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 και το ξεπάγωμα άλλων κεφαλαίων στο άμεσο μέλλον, καθώς και την άρση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.
Ολα τα κράτη μέλη της Ενωσης, είπε, συμφώνησαν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο πλευρές αλλά και την παγκόσμια ειρήνη. Στο προσφυγικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε την σημασία ενιαίου σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση ενός προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται ουτε η Τουρκία, ουτε η Ευρώπη.
Οσον αφορά την χρηματοδότηση της Αγκυρας, είπε ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν οι Βρυξέλλες δεν θα πάνε στους Τούρκους πολίτες, αλλά στη φροντίδα των προσφύγων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσ τόνισε ότι αλλάζουν οι κανόνες του παιγνιδιού στην προσπάθεια ανάσχεσης της ροής προσφύγων απο την Τουρκία προς την Ευρωπαική Ενωση.
Εξαγγέλλοντας το κοινό Σχέδιο Δράσης των δύο πλευρών, ο κύριος Τούσκ τόνισε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναμένει από κανένα να αναλάβει τον ρόλο προστασίας των εξωτερικών συνόρων της.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη αναζωογόνησης της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και θα ξεπαγώσουν άλλα κεφάλαια υπό συγκεκριμένα κριτήρια.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο συμφωνήθηκαν τεχνικά θέματα κοινής πολιτικής.
Ανέφερε δε ότι η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί σε ευρύτερο πλαίσιο γι αυτό έγινε και συζήτηση για ξεπάγωμα κεφαλαίων και ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου.

Αν επιλυθεί το Κυπριακό η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα είναι όνειρο 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως αν επιλυθεί τους επόμενους μήνες, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι πλέον όνειρο του μέλλοντος, αλλά θα καταστεί πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ωστόσο τα κριτήρια πρέπει να παραμένουν τα ίδια.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα τους επόμενους μήνες, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για τις εξελίξεις, μετά την επίσκεψη του στο νησί τον Ιούλιο. Τα πράγματα στο Κυπριακό προχωρούν προς την ορθή κατεύθυνση και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, είπε ο κύριος Γιούνκερ. Ωστόσο, οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό.

Πηγή: Ρικ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:06

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.