Ν.Κοτζιάς: Ολική και πραγματική λύση του Κυπριακού

Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για λύση «χωρίς το βάρος της ντροπής» που θα απαλλάσσει το νησί και κατ’ επέκταση, «και έδαφος της ΕΕ» από Τρίτη δύναμη, έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς,  μιλώντας στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Ιράν.

Χαρακτήρισε «κομβική» τη σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, και τόνισε πως η Αθήνα πιστεύει, επιθυμεί και στηρίζει «μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη, μια Κύπρο ομοσπονδιακή χωρίς το βάρος της ντροπής τρίτη δύναμη να κατέχει εδάφη της μεγαλονήσου και κατά προέκταση της ΕΕ».

Το γενεσιουργικό πρόβλημα του Κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, είναι η παράνομη κατοχή του Βόρειου τμήματος από την Τουρκία. Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσία 39.000 τουρκικών στρατιωτών που σημαίνει, πρόσθεσε, πως αντιστοιχεί ένας Τούρκος στρατιώτης για κάθε οικογένεια στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Θέλουμε μια ολική και πραγματική λύση του κυπριακού. Με κανένα, όμως, τρόπο δεν θέλουμε μια εικονική λύση για να κοροϊδευόμαστε. Ούτε από την άλλη θέλουμε να γίνουμε φυλακισμένοι της ιστορίας. Για αυτό στηρίζουμε μια πραγματική, ουσιαστική λύση. Υποστηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες. Επιθυμούμε να τελειώνουμε με το στάτους των εγγυητριών δυνάμεων. Σε μια Κύπρο μέλος της ΕΕ δεν χρειάζονται ξένοι στρατοί. Εξάλλου τι σόι λύση είναι αυτή που τάχα επιβάλλει την εξακολούθηση της παρουσίας τους;», είπε στην ομιλία του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Κι ανάφερε περαιτέρω ότι στις συναντήσεις του με τους Τούρκους ομολόγους του φροντίζει πάντα να τους προτείνει «να εργαστούμε συστηματικά για λύση του κυπριακού», εξηγώντας τους ότι αυτό σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των παραβιάσεων των εγγυητριών δυνάμεων.

«Η Τουρκία – πρόσθεσε -  είναι η μεγάλη γείτονας μας στα ανατολικά μας. Μια χώρα με πολλά κοινά στην κουλτούρα και την πρόσφατη ιστορία. Καλά και αδύναμα. Πρέπει να συμβιώσουμε. Να διαμορφώσουμε συνθήκες συνεργασίας. Η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός κάθε διάθεσης παρεμβάσεων ήαπειλών θα απελευθερώσει πολλαπλές δυνάμεις συνεργατικές ανάμεσα στους δύο λαούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:01

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο καταρτισμός των επιτροπών της Βουλής
13:18
Την εκτίμηση ότι φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης - Συναντήθηκε με την Στ. Κυριακίδου
13:11
Κυριάκος Κούσιος:O Πρόεδρος επαναβεβαίωσε στην κυρία Λουτ την ετοιμότητα του να συμμετάσχει τόσο σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο και σε  ουσιαστικές συνομιλίες
12:55
Το κατοχικό καθεστώς ανέμενε ότι χιλιάδες Ε/κ θα έκαναν αιτήσεις στη λεγόμενη "Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας"
12:50
Ανατροπή μέχρι την τελευταία στιγμή στο μέτωπο του ανασχηματισμού
12:43
Σειρά προϊόντων με επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίσθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά
12:40
Περίπου 2.500 τροχαίες καταγγελίες παγκύπρια κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, σύμφωνα με την Αστυνομία
12:34
Αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης
12:27
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπενθυμίσει την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ
12:26
Επίσημα Απολλωνίστας ο Μπασέλ Ζράντι. " Στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος"
12:14
Προς άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες η Βρετανία, άγνωστο το πότε
12:12
Ξεκίνησε η τέταρτη φάση επαλείψεων του οδικού δικτύου στη Λάρνακα
12:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand