Χρ. Γιωργκάτζη προειδοποίησε τις τράπεζες για το θέμα των τόκων

Αυστηρότατη προειδοποίηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη προς τις Τράπεζες, για το θέμα των τόκων επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων(Μ. Ε.Δ.), τους οποίους συνυπολογίζουν εν μέρει στα κέρδη τους. Αν δεν δείξουν την δέουσα συνέπεια, θα λάβουμε μέτρα ώστε να μην λαμβάνονται υπόψη στα κεφάλαια των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρακτική ως αλχημείες των Τραπεζών, υποδεικνύοντας ότι πέρσι ο Συνεργατισμός ανακοίνωνε κέρδη και φέτος χρειάζεται 200 εκ. ευρώ. Τα ίδια θα πάθουμε προειδοποίησε και με τις υπόλοιπες τράπεζες, αν δεν σταματήσει αυτή η πρακτική.
 Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον περασμένη Σεπτέμβριο ανέρχονταν στο 47% του συνόλου των δανείων, ή 27 δις ευρώ. Επεσήμανε ότι μόνο με την ανάπτυξη θα επιλυθεί το πρόβλημα.
 Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι για να φθάσει το ποσοστό στο 10% που θεωρείται φυσιολογικό ποσοστό θα απαιτηθούν 3 με 5 χρόνια και  με ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%.
Σημείωσε ότι το 70% από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Ωστόσο ένα ποσοστό 20% είναι από άτομα που στρατηγικά, δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους, δηλαδή είναι στρατηγικά κακοπληρωτές.
Επίσης ένα ποσοστό γύρω στο 70% των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.
Βουλευτές έθεσαν και την αλχημεία των 360 ημερών, στον υπολογισμό των τόκων επί των δανείων. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κάλεσε την Βουλή, να νομοθετήσει ώστε οριστικά να επιλυθεί το θέμα και οι τόκοι να υπολογίζονται στις 365 μέρες.
Η Διοικητής της Κεντρικής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει λογισμικό, στο οποίοι οι δανειολήπτες θα μπορούν να δίνουν τα στοιχεία τους και να λαμβάνουν αυτόματα συμβουλές για την καλύτερη αναδιάρθρωση των δανείων τους. Στόχος είναι να πηγαίνουν προετοιμασμένοι, πριν τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες.

Η κυρία Γιωρκάτζη δήλωσε ότι οι σχέσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πολύ καλές και οφείλουν να είναι έτσι. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε άλλο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ανακοίνωσε ότι ασκούν πιέσεις στις Τράπεζες και επεξεργάζονται σχέδιο για ρύθμιση των δανείων για κατοικίες, μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο δεν ανακοίνωσε. Η Διοικητής της Κεντρικής χαρακτήρισε γόρδιο δεσμό το θέμα των επιτοκίων και σημείωσε ότι ακόμη δεν εξασφαλίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Από την 1/1/2016 ο έλεγχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Κύπρου, Ελληνικής, Συνεργατισμού και RCB θα γίνεται απ’ ευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας. Από την νέα χρονιά θα λειτουργήσει και το ταμείο εξυγίανσης στο οποίο θα κατατίθεται το 0.8% των καταθέσεων.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.