Χρ. Γιωργκάτζη προειδοποίησε τις τράπεζες για το θέμα των τόκων

Αυστηρότατη προειδοποίηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη προς τις Τράπεζες, για το θέμα των τόκων επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων(Μ. Ε.Δ.), τους οποίους συνυπολογίζουν εν μέρει στα κέρδη τους. Αν δεν δείξουν την δέουσα συνέπεια, θα λάβουμε μέτρα ώστε να μην λαμβάνονται υπόψη στα κεφάλαια των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την πρακτική ως αλχημείες των Τραπεζών, υποδεικνύοντας ότι πέρσι ο Συνεργατισμός ανακοίνωνε κέρδη και φέτος χρειάζεται 200 εκ. ευρώ. Τα ίδια θα πάθουμε προειδοποίησε και με τις υπόλοιπες τράπεζες, αν δεν σταματήσει αυτή η πρακτική.
 Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον περασμένη Σεπτέμβριο ανέρχονταν στο 47% του συνόλου των δανείων, ή 27 δις ευρώ. Επεσήμανε ότι μόνο με την ανάπτυξη θα επιλυθεί το πρόβλημα.
 Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι για να φθάσει το ποσοστό στο 10% που θεωρείται φυσιολογικό ποσοστό θα απαιτηθούν 3 με 5 χρόνια και  με ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%.
Σημείωσε ότι το 70% από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Ωστόσο ένα ποσοστό 20% είναι από άτομα που στρατηγικά, δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους, δηλαδή είναι στρατηγικά κακοπληρωτές.
Επίσης ένα ποσοστό γύρω στο 70% των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.
Βουλευτές έθεσαν και την αλχημεία των 360 ημερών, στον υπολογισμό των τόκων επί των δανείων. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κάλεσε την Βουλή, να νομοθετήσει ώστε οριστικά να επιλυθεί το θέμα και οι τόκοι να υπολογίζονται στις 365 μέρες.
Η Διοικητής της Κεντρικής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει λογισμικό, στο οποίοι οι δανειολήπτες θα μπορούν να δίνουν τα στοιχεία τους και να λαμβάνουν αυτόματα συμβουλές για την καλύτερη αναδιάρθρωση των δανείων τους. Στόχος είναι να πηγαίνουν προετοιμασμένοι, πριν τις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες.

Η κυρία Γιωρκάτζη δήλωσε ότι οι σχέσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πολύ καλές και οφείλουν να είναι έτσι. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε άλλο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το πρόβλημα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ανακοίνωσε ότι ασκούν πιέσεις στις Τράπεζες και επεξεργάζονται σχέδιο για ρύθμιση των δανείων για κατοικίες, μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο δεν ανακοίνωσε. Η Διοικητής της Κεντρικής χαρακτήρισε γόρδιο δεσμό το θέμα των επιτοκίων και σημείωσε ότι ακόμη δεν εξασφαλίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Από την 1/1/2016 ο έλεγχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Κύπρου, Ελληνικής, Συνεργατισμού και RCB θα γίνεται απ’ ευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας. Από την νέα χρονιά θα λειτουργήσει και το ταμείο εξυγίανσης στο οποίο θα κατατίθεται το 0.8% των καταθέσεων.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:05

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Η Γερμανία σκόρπισε 4-2 την Πορτογαλία
20:58
Αλβανία: Το κλειδί της πόλης των Τιράνων στον Κ. Μπακογιάννη
20:57
Τένις: Στη δεύτερη θέση η Κύπρος και βλέπει... πλέι-οφ για άνοδο
20:54
Στα 62 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού – 44 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια
20:52
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand