Παρίσι: Στους 128 οι νεκροί - 99 κρίσιμα τραυματίες

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τις χωρίς προηγούμενο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Όπως δήλωσε δημοσιογράφος, στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν  εισέβαλαν δύο ή τρία πρόσωπα με αυτόματα τουφέκια κι άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον του πλήθους, φωνάζοντας ότι ο Αλλάχ είναι μεγάλος. Υπήρχαν, είπε, πτώματα παντού. Νύχτα τρόμου στο Παρίσι. Οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά της Ευρώπης, το Παρίσι, αφήνοντας πίσω τους 128 νεκρούς, πέραν των 200 τραυματιών, 99 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, και την ανθρωπότητα ολόκληρη συγκλονισμένη.

Ένοπλοι και βομβιστές έδρασαν χθες βράδυ συντονισμένα με επιθέσεις εναντίον εστιατορίων, αίθουσας συναυλιών και αθλητικού σταδίου στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει πως πρόκειται για τρομοκρατικά κτυπήματα χωρίς προηγούμενο. Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στην αίθουσα συναυλιών του Παρισιού Μπατακλάν, όταν ένοπλοι εισέβαλαν κρατώντας αυτόματα όπλα και φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος, άνοιξαν πυρ ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία συγκροτήματος Ροκ της Καλιφόρνιας. Σκοτώθηκαν πέραν των 80 ανθρώπων, ενώ σε επιχείρηση ανδρών της αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας σκοτώθηκαν τρεις από τους δράστες και διασώθηκαν δεκάδες έντρομοι πολίτες που είχαν διατελέσει όμηροι των τρομοκρατών. Την συναυλία υπολογίζεται ότι παρακολουθούσαν περίπου 1500 άνθρωποι.   Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, που γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολταίρου, κοντά στο Μπατακλάν. Πηγές στην γαλλική αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα όπως "Αλλάχου Ακμπαρ", ενώ έκαναν σαφές ότι η επίθεσή τους γίνεται σε αντίποινα για την γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Συρία. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επαληθεύσιμη ανάληψη της ευθύνης, ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους άφησαν να εννοηθεί σε αναρτήσεις τους στο Twitter ότι αυτό τις εξαπέλυσε. Το χαλιφάτο χτύπησε τον οίκο του σταυρού, αναφέρει ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν. Σε άλλες πέντε επιθέσεις, περιλαμβανομένης διπλής βομβιστικής επίθεσης στο εθνικό στάδιο του Παρισιού, Σταντ ντε Φρανς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Στο στάδιο διεξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, τον οποίο παρακολουθούσαν 80 χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στάινμαγιερ. Ο Πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος φυγαδεύτηκε μετά την πρώτη έκρηξη, κήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και διέταξε το κλείσιμο των συνόρων. Διέταξε επίσης το κλείσμο του μετρό, σχολείων, πανεπιστημίων και δημοσίων και δημοτικων υπηρεσιών. Κινητοποιήθηκαν αμέσως όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και αναπτύχθηκαν 1500 στρατιώτες επιπλέον των επτά χιλιάδων που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες σε αστυνομία, στρατό και νοσοκομεία.

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:21

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.