Κορμακίτης: Ολοκλήρωση εργασιών στον Άγιο Γεώργιο

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η τελετή λήξης των εργασιών αποκατάστασης της μαρωνίτικης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο αντιπρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής Αντώνης Χατζηγιαννάκης έδωσε πληροφορίες για το κατεχόμενο χωριό και αναφέρθηκε στη σημασία της εκκλησίας. Ευχαρίστησε και όσους συνέβαλαν στο έργο και υποσχέθηκε ότι η εκκλησία δεν θα κλείσει και θα χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση νέων γενεών στο χωριό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, οι Ε/κ και Τ/κ εκπρόσωποι της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Ιωάννης Καρής και Αli Tuncay, η διευθύντρια Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ UNDP-PFF Tizianna Zennaro, η επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του προγράμματος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michela Foresti και ο αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ.
Ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι το όραμά τους είναι να επανενεργοποιήσουν τα χωριά των Μαρωνιτών, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Μαρωνίτες μπορούν να γίνουν γέφυρα μεταξύ όλων των κοινοτήτων της Κύπρου και να κάνουν τη διαφορά σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Ο κ. Καρής ανέφερε ότι η επιτροπή αποκαθιστά ζωντανές πέτρες, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν. Ευχαρίστησε επίσης τον συν-πρόεδρο της Επιτροπής Τάκη Χατζηδημητρίου που του ζήτησε να εκπροσωπήσει την επιτροπή στην τελετή στον Κορμακίτη, που είναι ο τόπος γέννησής του.
Ο Τ/κ συν-πρόεδρος της Επιτροπής Ali Tuncay είπε ότι μετά τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η πολιτιστική κληρονομιά, που πλήγηκε από τον πόλεμο, έχει γίνει ένα σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας οικοδόμησης της ειρήνης.
Δίνοντας πληροφορίες για το έργο της Επιτροπής, ο κ. Tuncay έκλεισε την ομιλία του με κάποιες φράσεις στην μαρωνίτικη διάλεκτο: "Μαρωνίτες, Μουσουλμάνοι, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, είμαστε όλοι παιδιά ενός Θεού. Είμαστε όλοι αδέλφια. Είστε όλοι στην καρδιά μου. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι επίσης εκκλησία μου. Αύριο, όταν η εξοχότητά σας θα καθαγιάσει την εκκλησία, να ζητήσει από τον Θεό να φέρει την ειρήνη σε αυτό το νησί. Πέστε του να ανοίξει την πόρτα της ειρήνης".
Η κ. Zennaro δήλωσε ότι η αποκατάσταση της εκκλησίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρώτο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαρωνιτών που αποκαθίσταται υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η κ. Foresti είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι οι Μαρωνίτες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, ότι η προοπτική της ενωμένης Κύπρου φαίνεται να είναι στον ορίζοντα και ότι υπάρχει ανάγκη να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός.
Ο αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Κύπρου ζήτησε από τους ανθρώπους να προσεύχονται σιωπηλά για τα θύματα της Γαλλίας και του πολέμου στην περιοχή και στον κόσμο. Είπε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι συγκροτούν ένα όμορφο μωσαϊκό της διαφορετικότητας στην ενότητα, μια κυπριακή οικογένεια. Είπε ότι όλα τα σπίτια του Θεού, εκκλησίες, τζαμιά και όλα τα μέρη λατρείας θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους, θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, επειδή είναι χώροι της συμφιλίωσης, συγχώρεσης και εξαγνισμού των αναμνήσεων.
Εξαίροντας τους δύο ηγέτες, τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί για τη δέσμευσή τους στη λύση, ανέφερε πως τους προέτρεψε να φέρουν στις συνομιλίες το πρόβλημα των μαρωνίτικων χωριών, της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας και του Ασώματου, για τα οποία οι άνθρωποι αναμένουν το σήμα για επιστροφή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης, ο επίσκοπος Μαρωνιτών του Κορμακίτη Πατέρας Σελίμ Σφέηρ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Lisa Buttenheim, ο συν-πρόεδρος της Τεχνική Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο προεδρικός επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου, πρέσβεις στην Κύπρο, θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποί τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:21

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.