Kατάργηση των τελών κυκλοφορίας συζητά η βουλή

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, μελετά πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και την μετακύληση των εσόδων του κράτους στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων.

Η εισήγηση είναι η αύξηση του φόρου κατά 9 σεντ και επιπλέον το ΦΠΑ, δηλαδή σύνολο 11,7 σεντ. Σήμερα το δημόσιο έχει έσοδα 101 εκ. ευρώ το χρόνο. Με την πρόταση νόμου θα εισπράττει το κράτος 80 εκ. ευρώ.

Σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους 801 χιλιάδες αυτοκίνητα. 68 χιλιάδες αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα με σχετική δήλωση, ενώ 80 χιλιάδες δεν έχουν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου και εισηγητής της πρότασης, σημείωσε ότι η διαφορά των περίπου 20 εκ.  θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις του διοικητού κόστους και τα 10 εκ. που επιβλήθηκαν λόγω μνημονίου. Ο κύριος Αντωνίου σημείωσε ότι οι οδηγοί δεν θα αναγκάζονται να πληρώνουν εφάπαξ τα τέλη, αλλά σταδιακά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών θα επιβαρυνθούν λιγότερα από ότι πληρώνουν σήμερα. Μελετούνται είπε, τρόποι στήριξης ειδικών ομάδων, όπως οι οδηγοί ταξί, οι ανάπηροι και οι επαγγελματίες οδηγοί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής σημείωσε ότι μελετούν την πρόταση. Ωστόσο σημείωσε υπάρχει αρνητικές πτυχές, όπως η επιβάρυνση ειδικών ομάδων, όπως οι ανάπηροι. Επίσης υπάρχει κίνδυνος οδηγοί να καταφεύγουν στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων. Διερωτήθηκε επίσης, τι θα συμβεί όταν εφαρμοστεί η χρήση υγραερίου, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω ευρωπαϊκής δέσμευσης να επιβληθεί φορολογία.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.